Amman (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Amman
عمان
Plaats in Jordanië Vlag van Jordanië
Vlag van Amman
Amman (stad)
Amman (stad)
Situering
Gouvernement Amman
Coördinaten 31° 57′ NB, 35° 56′ OL
Algemeen
Inwoners (2010) 1.919.000
Hoogte 773 m
Website ammancity.gov.jo
Foto's
Blik op de stad vanaf de citadel
Blik op de stad vanaf de citadel
De skyline van Amman
De skyline van Amman

Amman, عمان; IPA: [ɑːˈmɑːn]; in de oudheid: Philadelphia, is de hoofdstad van Jordanië. De stad ligt in het noordwesten van het land, slechts enkele tientallen kilometers verwijderd van de Westelijke Jordaanoever en de Dode Zee. De stad is te midden van en op heuvels gebouwd.

In de buurt van Amman zijn archeologische vondsten gedaan uit de neolithische tijd. In de Romeinse periode maakte Amman, toen Philadelphia, deel uit van de steden van de Decapolis.

Het moderne Amman werd gesticht in 1878, toen het Ottomaanse Rijk hier een groep Tsjerkessische immigranten huisvestte. Zij vormden tot halverwege de twintigste eeuw de meerderheid van de bevolking. Het was onder andere door een omvangrijke immigratie van Palestijnen die vanwege het Arabisch-Israëlisch conflict vanaf 1948 naar Jordanië vluchtten, dat de stad een grote groei doormaakte. Nog steeds stijgt het aantal inwoners sterk.

Amman is een moderne wereldstad. Economisch gaat het zo goed in Amman, dat er veel buitenlandse ondernemingen zijn, die zich er vestigen.[1] De effectenbeurs van Amman heet de Amman Stock Exchange. Belangrijke middelen van vervoer zijn de bus, de taxi, en de gedeelde taxi. Binnen het Jordaanse transportsysteem is Amman het voornaamste knooppunt.

Bezienswaardigheden in Amman[bewerken]

op en rond de citadel van Amman[bewerken]

elders in de stad[bewerken]

  • de Hoesseinimoskee
  • de koning Abdoellah moskee
  • het nationaal museum
  • de Abdounbrug, een tuibrug die deel uitmaakt van een ringweg rond de stad

Stedenbanden[bewerken]

Geboren[bewerken]

Foto's[bewerken]

Bevolking[bewerken]

jaar bevolking
in miljoenen
2000 1,5
2011 2
met voorsteden bijna 3
Bronnen, noten en/of referenties
Voetnoten
Bron
  • De eerste versie van dit artikel was voornamelijk gebaseerd op informatie uit Jordan, The Rough Guide van Matthew Teller.