Amorroma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Amorroma speelt nieuw geschreven muziek die is geïnspireerd door traditionele Europese dansmuziek (volksmuziek/wereldmuziek)/folk/balfolk en heeft invloed van oude muziek/barokmuziek en chanson.

Geschiedenis[bewerken]

Amorroma is in het jaar 2000 opgericht door Jowan Merckx (1961)blokfluitist, doedelzakspeler (cornemuse du centre/doedelzakken uit centraal Frankrijk), zanger en componist. De muziek van Amorroma is gebaseerd op de melodieën die door Jowan Merckx worden gecomponeerd en voornamelijk gespeeld worden op de blokfluit. Dit maakt de muziek van Amorroma unique. Amorroma speelt in de derde bezetting als Amorroma Duo met harpiste Sarah Ridy (1981) barokharp. Zij begeleidt hem met een melodieuze en zeer ritmische improvisatie.

In de eerste bezetting speelde Amorroma als quartet en speelde Jowan Merckx met Gwenaël Micault bandoneon, Bert van Reeth gitaar, bouzouki en Vincent Noiret contrabas. Na het vertrek van Gwenaël Micault speelden in de tweede bezetting Rheidun Schlesinger harp en Dirk Naessens viool mee. Bert van Reeth heeft veel arrangementen gemaakt voor de muziek van Amorroma, welke te beluisteren zijn op de cd's Op Voyage, Carduelis en Balance.

Vanaf de duoformatie is Jowan Merckx met Amorroma een andere weg ingeslagen. Was Amorroma eerst een folkband, heeft de muziek nu meer invloed van traditionele muziek, oude muziek en chansons. Naast instrumentale muziek heeft Amorroma ook een repertoire met liederen. Jowan Merckx schrijft hiervoor poëzie of gebruikt oude Franse gedichten. Amorroma Duo kan worden uitgebreid met Elly Aerden zang, Vincent Noiret contrabas tot Amorroma Quartet. Zij hebben ook meegewerkt aan de cd's Là-bas dans ces Vallons, Carrousel en Chants d'Amour et de Mort en Wallonië. Amorroma Quartet vormt de vierde bezetting.

In april 2011 is Amorroma gestart met het nieuwe concertprogramma "Carrousel". Dit programma is rondom Amorroma Duo en zal zich van intieme muziek ontwikkelen naar muziek van een volle folkband. Met dit programma kan Amorroma Duo/Quartet uitgebreid worden tot octet met de muzikanten die alleen aan de cd Caroussel meegewerkt hebben; Maarten Decomble gitaar/mandola, Toon van Mierlo doedelzak, uillean pipes saxofoon, accordeon, bombarde, Tristan Driessens oed en Luc Pilartz viool. Met deze muzikanten speelt Amorroma in vijfde bezetting.

In 2012 is Amorroma Quartet samen gaan werken met contra contratenor Vincent Grégoire en brengen ze vanaf 2013 een programma met traditionele Wallonische liederen, welke door Vincent Grégoire en Elly worden gezongen, aangevuld met Jowan Merckx op blokfluit als derde stem. Vincent Grégoire heeft de traditionele liederen opgetekend uit de mond van ouderen. Deze zijn muzikaal bewerkt in de stijl van Amorroma.

In de eerste en tweede bezettingen was er geen gezongen repertoire. De melodie werd door Jowan Merckx even vaak op de blokfluit als op de doedelzak gespeeld. In de vierde bezetting was er met Elly Aerden wel een gezongen (balfolk) repertoire. In de samenwerking van Amorroma Quartet met Vincent Grégoire bestaat het repertoire voornamelijk uit liederen aangevuld met instrumentale muziek en eigen composities van Jowan Merckx.

De naam Amorroma is een samenvoeging van de woorden Amor en Roma, die voor de Katharen twee tegengestelde begrippen waren. Deze begrippen geven voor de muzikanten het spanningsveld weer van het leven, dat voor de mens bestaat uit zoveel gevoelens: "verlangend - tevreden, nostalgisch - vooruitdenkend, mijmerend - dansend, intimistisch - uitbundig, lijdend - genietend, zacht - hard, Dorisch - Ionisch,... zoals het leven zelf...".

CV[bewerken]

Jowan Merckx Jowan Merckx is op latere leeftijd blokfluit gaan studeren aan aan het Lemmensinstituut te Leuven en behaalde zijn diploma in 1996. In het jaar 2000 heeft hij de folkgroep Amorroma opgericht. Hij heeft hiervoor samengewerkt met folk-en wereldmuziekgroepen als Wannes van de Velde, Ialma, Laïs en ook bij muziektheaterproducties ’t Muziek Lod en Les Ballets C de la B. Hij speelt op dit moment ook bij oude muziek ensemble Zefiro Torna.

Sarah Ridy Sarah Ridy studeerde pedaalharp aan het Royal Northern College of Music in Engeland en behaalde haar diploma in 2003. Vervolgens studeerde zij barokharp aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en behaalde haar diploma in 2006. In 2009 heeft zij haar masters graad Oude Muziek behaald. Ze heeft met meerdere oude muziekensembles concerten gegeven als Ensemble l’Arpeggiata en Zefiro Torna en ensembles die deel namen aan Festival Oude Muziek Utrecht. Ook heeft ze meegewerkt aan Cavalli opera “Ercole Amante” in Frankrijk en Caccini’s Eurodice in België. Ze is tegenwoordig muzikant bij meerdere oude muziek ensembles; Scherzi Musicali, La Novella, Lacrime Amorose, l'Arpeggiata en Me la Amargates Tu.

Groepsleden Amorroma[bewerken]

Les Tisserands[bewerken]

Het concertprogramma "Les Tisserands" is een samenwerking met Amorroma, oudemuziekensemble Zefiro Torna en drie muzikanten van jazzformatie Traces. De muziek bestaat uit nieuwe instrumentale nummers die zijn gecomponeerd door Jowan Merckx, en nieuwe melodieën op middeleeuwse teksten, gecomponeerd en gezongen door Els Van Laethem.

De muziek van Les Tisserands is een eigentijdse muziekprogramma geïnspireerd op de Katharen. De Katharen probeerden te leven zonder dogma's met inachtneming van hoge menselijke waarden en noublesse de coeur. In de muziek zijn invloeden van renaissance, barok, jazz en volksmuziek te horen.

Groepsleden Les Tisserands[bewerken]

Amorroma

Zefiro Torna

Traces

gastmuzikante speelt mee op cd

  • Rheidun Schlesinger: harp

Discografie[bewerken]

  • Op Voyage (2000)
  • Carduelis (2003)
  • Balance (2005) ook met dvd
  • Les Tisserands (2006)
  • La-bas dans ces Vallons (2010)
  • Carrousel (2011)
  • Chants d'Amour et de Mort en Wallonië (2013)

Externe links[bewerken]