Anas al-Liby

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Anas al-Liby (Arabisch: أنس الليبي, Anas de Libiër) (30 maart 1964 of 14 mei 1964) is een Libisch Al-Qaida lid, die Libië is ontvlucht omwille van Moammar al-Qadhafi, en wordt gezocht wegens zijn betrokkenheid bij de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Nairobi, Kenia en Dar es Salaam, Tanzania. Hij maakt ook wel gebruik van de naam Anas al-Sabai. Hij is aangeklaagd wegens de moord op Amerikaanse burgers, vernietiging van gebouwen en eigendommen van de Verenigde Staten en de vernieling van defensie materiaal van de Verenigde Staten.

Al-Liby woonde in Engeland, waar hij politiek asiel heeft gekregen. Later is hij waarschijnlijk gevlucht naar Afghanistan om vervolging te ontlopen voor zijn betrokkenheid in de aanslagen in Kenia en Tanzania.

Al-Liby heeft verschillende schuilnamen gebruikt waaronder Anas Al-Sabai, Anas Al-Libi, Nazih Al-Raghi en Nazih Abdul Hamed Al-Raghi.

In maart 2002 kwamen er berichten dat al-Liby gearresteerd zou zijn door de Soedanese autoriteiten en werd vastgehouden in een gevangenis in Khartoem. De Amerikaanse overheid ontkent deze berichten en al-Liby staat nog steeds op de lijst van meest gezochte terroristen van de FBI. Inmiddels is hij opgepakt door de Verenigde Staten.

Externe links[bewerken]