Andy Griffith

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Andy Griffith
Andy Griffith in 1984
Algemene informatie
Volledige naam Andy Samuel Griffith
Geboren 1 juni 1926
Overleden 3 juli 2012
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1955-2012
Beroep komiek, acteur, televisieproducent, (scenario)schrijver, muzikant, zanger
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Andy Griffith in 2005

Andy Samuel Griffith (Mount Airy (North Carolina), 1 juni 1926Manteo (North Carolina), 3 juli 2012) was een Amerikaans acteur, tv-presentator, southern gospelzanger en schrijver. Hij werd bekend dankzij zijn rol in het Broadway theatre-stuk No Time for Sergeants in 1955. Hij werd hiervoor genomineerd voor een Tony Award. Ook verscheen hij later in de filmversie.

Griffiths bekendste rol was ongetwijfeld die van Benjamin Matlock in de televisieserie Matlock. Gedurende de jaren zestig gold dit voor zijn rol als sheriff Andy Taylor in The Andy Griffith Show, waarvan de voornamen van de hoofdrollen voorkomen in het lied Floyd The Barber van Nirvana. Voor zijn rol als Ash Robinson in de televisiefilm Murder in Texas werd hij genomineerd voor een Emmy Award.

In 1972 richtte Griffith zijn eigen productiebedrijf op, dat vervolgens zorgde voor de release van vele films en televisieseries. In 1983 werd Griffith ziek. Hij had het syndroom van Guillain-Barré en kon zeven maanden lang niet lopen maar herstelde volledig.

Gastrollen speelde Griffith onder meer in The Love Boat, Hawaii Five-O, Diagnosis Murder en Dawson's Creek. Ook speelde Griffith vele filmrollen, waaronder in Rustlers' Rhapsody, Spy Hard, Daddy and Them en Waitress.

In 1998 werd hij opgenomen in de Country Gospel Music Hall of Fame.

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Griffith trouwde in 1949 met Barbara Bray Edwards, met wie hij twee kinderen adopteerde. Na een huwelijk van 23 jaar scheidde het stel in 1972. Op 11 juni 1975 trouwde Griffith met Solica Cassuto, maar in 1981 was het huwelijk voorbij. Sinds 2 april 1983 was Griffith getrouwd met Cindi Knight.

Griffith overleed op 3 juli 2012 in zijn huis in Manteo, hij was 86 jaar.[1] Vijf uur na zijn dood is hij al begraven op zijn landgoed op Roanoke Island.[2]

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Andy Griffith van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.