Angels kameleon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Angels kameleon
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2011)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Lacertilia (Hagedissen)
Familie: Chamaeleonidae (Kameleons)
Geslacht: Furcifer
Soort
Furcifer angeli
Brygoo & Domergue, 1968
op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Reptielen

Angels kameleon (Furcifer angeli) is een op Madagaskar voorkomende hagedis uit de familie kameleons (Chamaeleonidae). [2]

De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Brygoo en Domergue in 1968. Deze zeldzame soort werd vernoemd naar de Franse herpetoloog Fernand Angel.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

Een mannetje wordt tot 40 centimeter lang, terwijl een vrouwtje meestal niet groter dan 20 cm wordt, waardoor zelfs lange tijd gedacht werd dat het twee verschillende soorten waren. Het mannetje heeft een zacht hoornachtig uitsteeksel net als bij de neuskameleon (Calumma nasutum), dat lijkt op een neus. Ook bij het vrouwtje is wel iets van een vergroting te zien, maar de 'neus' is veel minder ontwikkeld. Op de rug en de keel is een lichte stekeltjeskam aanwezig, maar oorkwabben ontbreken. Wel zit er een kam op de kop die omhoog loopt en bij de nek abrupt en steil eindigt waardoor de kop wat groter lijkt.

De kleur van het mannetje is donkerbruin tot roodbruin, soms zelfs roze-oranje als geprobeerd wordt een vrouwtje te verleiden. Het vrouwtje is roestbruin, en als ze reageert op de kleuren van de man krijgt ze felle paarse vlekken op de flanken. Het is niet bekend of ze dit doet om de man te lokken of juist om te laten zien dat ze al zwanger is. Alle exemplaren hebben een witgele flankstreep die doorloopt over de zijkanten van de kop en soms bestaat uit een vlekkenrij.

Algemeen[bewerken]

Het verspreidingsgebied is beperkt tot het eiland Madagaskar, met name in het drogere westelijke deel. De habitat bestaat echter uit bossige of moerassige biotopen waar de luchtvochtigheid wat hoger is. Het voedsel bestaat uit allerlei geleedpotigen zoals vliegen en kevers die met de lange schiettong gevangen worden. Wat betreft voortplanting en levenswijze is er niet veel bekend over deze zeer zeldzame soort, er zijn slechts enkele exemplaren bekend in de herpetologie.

Bronvermelding[bewerken]

Referenties

Bronnen

  • (en) Peter Uetz & Jakob Hallermann - The Reptile Database – Furcifer angeli - Website Geconsulteerd 23 december 2012
  • Adcham.com