Angelsaksisch model

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Angelsaksische model is de naam van het maatschappelijke systeem dat met name in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten in gebruik is. Bij dit systeem staan liberale waarden als zelfredzaamheid, particulier initiatief, vrijheid en een beperkte sociale zekerheid centraal. De overheid geeft prioriteit aan een goed ondernemingsklimaat: loonvorming wordt aan de markt overgelaten en een flexibele arbeidsmarkt geeft impulsen aan de werkgelegenheid, met veel problemen voor de eventuele afvallers.

Er wordt over het algemeen heel hard gewerkt door de mensen. De overheid heeft een bescheiden rol in de gezondheidszorg en het onderwijs; dit wordt gezien als kapitale goederen. De uitkeringen worden meestal kort uitgekeerd en als men een uitkering wil krijgen, moet er aan veel eisen worden voldaan. De collectieve sector is veel kleiner dan bij het Rijnlands en het Scandinavisch model, dus er wordt minder belasting betaald.

Ondernemingsbestuur[bewerken]

Het bestuur van de onderneming wordt in het Angelsaksisch model gevormd door één board. Daarin zitten zowel actieve als toezichthoudende bestuurders.

Externe link[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties