Animal Liberation Front

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het logo van het Animal Liberation Front

Het Animal Liberation Front (ALF) is een internationale groepering[1][2] die middels 'directe actie' opkomt voor dierenrechten.

Met hun acties wil het ALF dieren redden uit dierenuitbuitende instituten zoals onder andere proefdiercentra, pelsdierfokkerijen en legbatterijen.

Het ALF ging over tot bedreiging van personen, vandalisme[3] brandstichting,[4] bommeldingen[5] en het plaatsen van zelfgemaakte bommen. Eind jaren 90 stichtte het ALF brand op een tiental plaatsen zoals hamburgerrestaurants en slachthuizen[6] De aanslagen begonnen in april 1998 en liepen tot oktober, toen twee topstukken van de bende opgepakt werden. Anja Hermans en Geert Waegemans werden later voor deze activiteiten veroordeeld tot vijf resp. vier jaar effectieve opsluiting.[7]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland ontstond in 1978 het Dierenbevrijdingsfront, toen in Zeist ingebroken werd in een proefdiercentrum. Toen, en in de jaren tachtig, was nog enigszins sprake van een organisatiestructuur, daarna niet meer. In de jaren negentig namen de acties in aantal toe. Onder meer werden er enkele brandstichtingen gepleegd bij vleesbedrijven en was er een serie geruchtmakende loslatingen van nertsen.

In 2004 classificeerde de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst het Animal Liberation Front (alsook Dierenbevrijdingsfront en Rode Haan) als een organisatie waarmee de "radicale, gewelddadige top [van het dierenrechtenactivisme] zich regelmatig tooit".[2]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Dossier: terrorisme weer op de voorgrond. Gearchiveerd op 30 april 2013.
  2. a b Dierenrechtenactivisme in Nederland: grenzen tussen vreedzaam en vlammend protest. Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, juli 2004. Gearchiveerd op 21 juni 2018.
  3. Vandalen vernielen etalage Het Laatste Nieuws, 28 januari 2008. Gearchiveerd op 7 februari 2016.
  4. Brandstichting door ALF De Limburger, 12 februari 2008
  5. Bommeldingen uit solidariteit Ravage, 8 januari 1999. Gearchiveerd op 5 maart 2016.
  6. Tiende ALF-brandstichting in hamburgerrestaurant, De Tijd, 13 augustus 1999. Gearchiveerd op 1 februari 2016.
  7. Anja Hermans, De Standaard, 20 maart 2001. Gearchiveerd op 21 juni 2017.
Zie de categorie Animal Liberation Front van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.