Animal Liberation Front

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Animal Liberation Front (ALF) is een groepering die opkomt voor dierenrechten door middel van directe actie.

Het logo van het Animal Liberation Front

Het ALF is geen formele organisatie, maar een naam die mensen kunnen gebruiken wanneer ze dergelijke directe acties willen uitvoeren. Het ALF is daarmee een geheel van cellen: 'basisgroepen' die dezelfde naam gebruiken maar elkaar niet noodzakelijkerwijs kennen. Deze mensen moeten hiervoor echter voldoen aan bepaalde criteria, zoals vegetarisch of veganistisch leven, en rekening houden met de richtlijnen van het ALF. Een cel kan bestaan uit verschillende mensen maar men kan ook individueel werken. Doordat acties van het ALF tegen de wet kunnen zijn, werken de activisten anoniem en is er geen centrale organisatie of coördinatie.

De richtlijnen van het ALF zijn :
- Het ontvreemden van dieren uit volgens hen dierenuitbuitende instituten zoals onder andere proefdiercentra, pelsdierfokkerijen en legbatterijen, om ze vervolgens te plaatsen in warme tehuizen of in het geval van wilde dieren, zoals nertsen, los te laten in de natuur.
- Het toebrengen van economische schade aan zij die volgens hen profiteren van het lijden en het uitbuiten van dieren.
- Het naar buiten brengen van misbruik van dieren, door middel van geweldloze acties en bevrijdingen.
- Het nemen van alle mogelijke voorzorgen zodat geen enkel dier (waaronder mensen(!)) gewond raakt.
- Het perfect voorbereiden van de actie, en het nooit toepassen van veralgemeningen als er concrete informatie beschikbaar is.

Het doel op korte termijn van het ALF is om zo veel mogelijk dieren te redden en om de praktijken waarbij misbruik en mishandeling van dieren voorkomt, onmogelijk te maken. Het doel op lange termijn is om al het dierenleed te beëindigen door bedrijven die dieren misbruiken te dwingen om te stoppen met deze praktijken.

Elke actie van het ALF moet in overeenstemming zijn met de richtlijnen, en houdt dus dingen in zoals het ontvreemden of loslaten van dieren uit laboratoria, fokkerijen en dergelijke, het toebrengen van economische schade aan personen, bedrijven en instellingen die volgens hen profiteren van de uitbuiting van dieren (bijvoorbeeld Fastfoodrestaurants) en het onder de aandacht van de media brengen van misbruik van

ALF-activisten met ontvreemde dieren

dieren. Hierbij past men technieken toe zoals undercoveroperaties, dreigementen, vandalisme[1] brandstichting,[2] bommeldingen[3] en het plaatsen van kleine zelfgemaakte springtuigen.

De acties van het ALF worden niet altijd gewaardeerd door andere dierenrechtenorganisaties, zoals GAIA.[4] Deze distantieert zich formeel van acties waarbij geweld of vandalisme gebruikt wordt en de zaak volgens hen veelal meer kwaad dan goed doen.

In Nederland ontstond in 1978 het Dierenbevrijdingsfront (DBF), toen in Zeist ingebroken werd in een proefdiercentrum. Toen, en in de jaren tachtig, was nog enigszins sprake van een organisatiestructuur, daarna niet meer. In de jaren negentig namen de acties in aantal toe. Onder meer werden er enkele brandstichtingen gepleegd bij vleesbedrijven en was er een serie geruchtmakende loslatingen van nertsen.

Het ALF wordt geassocieerd met Animal Rights Militia (ARM) en Justice Department. Deze organisaties bestaan net als het ALF uit een geheel van cellen, en er is ook geen centrale coördinatie. Het verschil tussen het ALF en het ARM / Justice Department is dat het ARM / J.D. bereid zijn geweld te gebruiken tegen mensen om andere dieren te verdedigen. Robin Webb, die aan het hoofd staat van het Animal Liberation Press Office, stelt dat de mensen achter het ALF en het ARM / J.D. dezelfde mensen kunnen zijn. Hij stelt dat, als mensen van het ALF acties willen uitvoeren in de naam van het ARM / Justice Department, ze simpelweg de derde richtlijn van het ALF – al het mogelijke doen om geen enkel levend wezen te verwonden – moeten laten vallen.

In 2004 classificeerde de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst het Animal Liberation Front (alsook Dierenbevrijdingsfront en Rode Haan) als een organisatie waarmee de "radicale, gewelddadige top [van het dierenrechtenactivisme] zich regelmatig tooit".[5]

In maart 2007 werden onder de naam van het ALF vernielingen gepleegd bij topmensen van het handelshuis Van der Moolen[6] en Euronext.[7] Deze bedrijven hebben via de New York Stock Exchange) connecties met Huntingdon Life Sciences, een bedrijf dat dierproeven uitvoert.

Begin mei 2007 zijn er in Groot-Brittannië, Nederland en België aanhoudingen verricht naar dierenactivisten waaronder een groot aantal ALF aanhangers. Hierbij zijn er 32 invallen gedaan waarvan twee in Nederland en één in België.[8]

Zie ook[bewerken]

Dierenrechten

Externe links[bewerken]

Noten[bewerken]

  1. Vandalen vernielen etalage Het Laatste Nieuws, 28 januari 2008
  2. Brandstichting door ALF De Limburger, 12 februari 2008
  3. Bommeldingen uit solidariteit Ravage, 8 januari 1999
  4. GAIA tevreden met maatregelen minister Verwilghen tegen ALF-geweld Persbericht GAIA, 19 september 2000]
  5. Dierenrechtenactivisme in Nederland: grenzen tussen vreedzaam en vlammend protest. Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, juli 2004
  6. Handelshuis doelwit activisten Ravage digitaal, 19 maart 2007
  7. Dierenactivisten plegen vernielingen bij top Euronext NU.nl, 10 april 2007
  8. [1] Elsevier, 1 mei 2007.