Anneke Goudsmit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Anneke Goudsmit
Anneke Goudsmit in 1967
Anneke Goudsmit in 1967
Algemene informatie
Naam Anneke Mary Goudsmit
Geboren Amsterdam, 12 juli 1933
Partij D66
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Anneke Mary Goudsmit (Amsterdam, 12 juli 1933) is een Nederlands politica. Van 1967 tot 1974 was zij Tweede Kamerlid voor D66.

Anneke Goudsmit was een D66'er van het eerste uur. Zij stond bekend als een bekwaam spreker en was in de relatief korte tijd van haar Kamerlidmaatschap een gerespecteerd parlementariër. Zij was een pleitbezorger van vrouwenemancipatie en was betrokken bij een aantal initiatieven op het terrein van de staatkundige vernieuwing. Zij was schaduw-minister van Justitie in het Schaduwkabinet-Den Uyl.

Tijdens haar Kamerlidmaatschap kwam zij herhaaldelijk in aanvaring met minister van Justitie Dries van Agt. Diens voornemen de Drie van Breda gratie te verlenen werd na een door Goudsmit bepleite hoorzitting en een emotioneel Kamerdebat afgeblazen. Vanwege Van Agts abortusstandpunt weigerde zij in 1973 staatssecretaris onder hem te worden in het Kabinet-Den Uyl. Toen hij eigenmachtig besloot de abortuskliniek "Bloemenhove" te sluiten, sloot Goudsmit zich aan bij de actievoerders. Nadat haar fractie een motie van afkeuring tegen Van Agt niet wilde steunen, legde zij haar Kamerlidmaatschap neer.

Goudsmit studeerde rechten aan de Gemeentelijke Universiteit te Amsterdam en was dertig jaar advocaat en procureur. Van 1989 tot 1996 was zij parttime raadsheer in het Gerechtshof Amsterdam.

Bronnen, noten en/of referenties
  • De informatie op deze pagina, of een eerdere versie daarvan, is geheel of gedeeltelijk afkomstig van www.parlement.com (directe link). Overname is toegestaan met bronvermelding.