Annemiek Punt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Annemiek Punt
"Opwekking van het dochtertje van Jaïrus" Nieuwe Kerk, Delft
"Opwekking van het dochtertje van Jaïrus" Nieuwe Kerk, Delft
Persoonsgegevens
Geboren Hengelo, 1959
Beroep(en) glazenier/glaskunstenaar
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Annemiek Punt (Hengelo, 1959) is een Nederlandse kunstenares die werkt als glazenier en glaskunstenaar.

Leven en werk[bewerken]

In 1979 begon Punt haar atelier voor gebrandschilderd glas in lood in Denekamp. De opleiding voor het glazenieren en brandschilderen heeft Punt gevolgd in Duitsland, waar zij ook de kennis van scheikundig en ambachtelijk handwerk eigen maakte. Daarna volgde zij begin jaren '80 naast haar werk in het glasatelier een vijfjarige aanvullende HBO-opleiding aan de AKI (kunstacademie) in Enschede.

In 1994 vestigde zij zich definitief in Ootmarsum (provincie Overijssel), waar haar atelier gevestigd is in een voormalig kindertehuis aan de Kloosterstraat. Haar ontwerpen zijn zowel figuratief als abstract.

Naast het gebrandschilderde glas in lood heeft Punt zichzelf het glasfusing (versmelten van glas) eigengemaakt. Met een team meesterblazers in het Italiaanse plaatsje Murano bij Venetië maakt zij glassculpturen. In diverse ruimten van kerken, stiltecentra, particulieren, bedrijven en instellingen zijn kunstwerken te vinden die zij heeft ontworpen en uitgevoerd.

Eén van haar gebrandschilderde glas-in-loodramen is te zien in de Nieuwe Kerk te Delft. Dit raam heeft het thema: "Opwekking van het dochtertje van Jaïrus...". Dit gebrandschilderde raam werd op 8 september 2006 onthuld door HKH Prinses Margriet der Nederlanden. De kunstenares heeft het raam ontworpen en zelf uitgevoerd in haar atelier te Ootmarsum, waar het ontwerp op ware grootte te bezichtigen is. In 2011 is er een raam geplaatst in de Sint-Christoffelkathedraal te Roermond. Dit raam werd ingezegend door de bisschop van Roermond Mgr. Frans Wiertz. Punt heeft zich, voor het kleurrijke en abstracte ontwerp, laten inspireren door het levensverhaal van de heilige Thomas More. In het gebrandschilderde raam is ook versmolten glas verwerkt.

Punt werd in november 2014 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Externe link[bewerken]