Anonymous (groep)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Personen die publiekelijk als Anonymous verschijnen, waarbij ze Guy Fawkesmaskers dragen, die gepopulariseerd werden door het stripboek en de film V for Vendetta, Los Angeles, februari 2008. Ze verbeelden het logo van Anonymous dat een man in een zwart pak zonder identiteit voorstelt.

Anonymous is een internationaal netwerk van activisten en "hacktivisten". De groep is bekend geworden door een reeks publiciteitsstunts en DDoS-aanvallen op websites van overheden, religieuze organisaties en bedrijven.

Hoewel Anonymous niet gekoppeld is aan een online dienst, zijn er wel nauwe banden met een aantal imageboards zoals 4chan en Futaba, wiki's zoals Encyclopedia Dramatica, en een aantal internetfora.

Activiteiten[bewerken]

Operation Payback[bewerken]

In 2010 huurden enkele Bollywood-bedrijven Airplex Software in om DDoS-aanvallen te plegen op websites die niet reageerden op de berichten die verzochten om software neer te halen. Als reactie reageerden piraterij-activisten in september 2010 hierop met Operation Payback als vergelding. Het oorspronkelijke plan was om de Airplex Software rechtstreeks aan te vallen, maar enkele uren voor de geplande DDoS-aanval bleek dat iemand anders de website van de onderneming al neergehaald had. De focus van Operation Payback verschoof zich toen naar aanvallen op websites van organisaties voor een streng auteursrecht, advocatenkantoren en andere websites. Dit groeide uit tot meerdere DDoS-aanvallen tegen anti-piraterijgroepen en advocatenkantoren. In december 2010 focusten de organisatoren van Operation Payback hun aandacht met DDoS-aanvallen op bedrijven die zich kanten tegen WikiLeaks.

Wikileaks[bewerken]

Tegen het einde van 2010 kwam de website WikiLeaks onder grote druk te staan om te stoppen met het publiceren van geheime diplomatieke post van de Verenigde Staten. Als reactie kondigde Anonymous haar steun aan voor WikiLeaks. Operation Payback veranderde haar focus om WikiLeaks te steunen en lanceerde onder de codenaam Operation Avenge Assange (operatie wreek Assange) DDoS-aanvallen op PayPal, MasterCard, VISA en de Zwitserse bank PostFinance, als vergelding voor vermeend anti-WikiLeaks gedrag. Deze bedrijven blokkeerden of sloten rekeningen en wilden geen betalingen aan WikiLeaks meer verzorgen. Door de aanvallen werd op 8 december de website van MasterCard 10 uur lang lamgelegd. Ook zou volgens een onderzoeker van PandaLabs door Anonymous een aanval zijn geopend om de website van de Zweedse openbaar aanklager lam te leggen toen de borgtocht voor Julian Assange geweigerd werd in relatie tot de uitlevering aan Zweden. Op 9 december volgde PayPal als doelwit omdat het bedrijf besloot geen betalingen meer aan WikiLeaks te verzorgen en Amazon als doelwit omdat ze WikiLeaks offline haalden als hosting-service.

Op 10 december bracht Anonymous tevens een manifest naar buiten om de "vrije wereld" te informeren over de intenties, het streven naar een vrije stroom van informatie, vrijheid van meningsuiting en een vrij gebruik van het internet. Wat echter haaks staat op het uit de lucht halen van websites van andersdenkenden. Ze erkennen dat niet iedereen het eens zal zijn met hen, maar ze geloven dat ze ook voor die mensen strijden zodat niemand het zwijgen zal worden opgelegd. Anonymous vraagt de wereld tevens om steun, maar niet voor de groepering zelf, maar voor ieder individu op de wereld. Ze geven te kennen dat de acties mogelijk onrechtvaardig lijken. Maar ze vinden ook dat in deze tijd, waarin de vrijheid van meningsuiting wordt aangevallen door de mensen die deze vrijheid eigenlijk zouden moeten beschermen, dit soort maatregelen nodig zijn.

Op 20 juli 2011 worden 21 leden van deze groep gearresteerd waarvan vier in Nederland.[1]

Aanval op pedofielenvereniging[bewerken]

Naar aanleiding van de Amsterdamse zedenzaak, een reeks zedendelicten waarbij tientallen kinderen in de leeftijd van nul tot vier jaar misbruikt of zelfs verkracht waren,[2] meldde pedofielenvereniging MARTIJN dat een van de verdachten lid was geweest van die vereniging.[3] MARTIJN maakte dit op zijn website bekend.[4][5] Naar aanleiding van deze zedenzaak werd de site van Martijn platgelegd door Anonymous.[6]

Anonymous maakte ook de e-mailadressen van gebruikers van het forum van Martijn openbaar.[7]

Ook werd Ad van den Berg opgepakt nadat het rapport van SPN online werd gezet. Dit rapport bevatte verscheidene postings op de forumwebsite van de vereniging waarin kindermisbruik beschreven en aangemoedigd werd. Ook bevatte het rapport een lijst van e-mailadressen van leden.[8]

Operation Titstorm[bewerken]

Vanaf 10 februari 2010 vond Operation Titstorm plaats als protest tegen de Australische regering vanwege de aanstaande wetgeving van internetfiltering en de vermeende censuur in de pornografie van vrouwen met kleine borsten (waarvan verondersteld werd dat deze personen nog niet volwassen zouden zijn) en vrouwelijke ejaculatie. Het protest bestond uit een DDoS-aanvallen op websites van de Australische regering. De Australische anti-censuurgroepen klaagden dat de aanval alleen de oorsprong raakte, en leden van de Australische regering wuifden de aanval weg en zeiden dat ze de websites gewoon weer herstelden als de aanval voorbij was.

Westboro Baptist Church[bewerken]

In een anoniem bericht werd op 16 februari 2011 een boodschap[9][10] gepubliceerd waarin de leden van de Westboro Baptist Church in niet mis te verstane termen werden gewaarschuwd naar Kansas terug te gaan, alle activiteiten te staken en alle websites te sluiten op straffe van tegenmaatregelen. Dit gebeurde naar aanleiding van de demonstraties van die geloofsgemeenschap bij begrafenissen van burgers en militairen. Op 19 februari publiceerde de kerk een uitdagende boodschap, onder de kop "Bring it On".[11] Het bericht stelt dat "Anonymous met God in oorlog is" en sluit af met de woorden "God Hates Fags and Lousy Hackers". Op 22 februari maakte Anonymous in een persbericht bekend dat zij niet de oproep op hun website hebben geplaatst[12] en doordat die door iedereen te bewerken is, blijft de verantwoordelijke persoon anoniem.

Anonymous Seduction[bewerken]

In een anoniem bericht werd op 18 november 2011 een videoboodschap[13] gepubliceerd waarin wordt ingegaan op de misleidende macht van televisie.

Openbaring privégegevens[bewerken]

Door het hacken van Stratfor hebben ze privégegevens (onder andere financiële) van honderdduizenden mensen, op internet kunnen plaatsen. Onder de slachtoffers meer dan 250 Nederlanders.[14]

ArcelorMittal België[bewerken]

Zo zag de webpagina van ArcelorMittal België eruit na de aanval van het hackerscollectief Anonymous. Vooral de Belgische leden, onder de naam AnonOps Belgium, namen deel aan deze aanval.

Op 6 januari 2012 werd ArcelorMittal in België belaagd door een aanval van een Belgische sectie van Anonymous, namelijk AnonOps Belgium. De beveiliging van de website werd omzeild en de website werd aangepast of gedefaced om ArcelorMittal België persoonlijk te wijzen op hun, al dan niet verkeerde, beslissingen.

Ergens in 2008, heropende de heer Mittal de hogetemperatuurfabriek van Cockeril in België naar aanleiding van de vraag naar staal en zorgen voor duizenden werknemers en de Belgische regering dat dit een investering zou zijn op lange termijn. ArcelorMittal maakte in 2011 bekend dat het deze fabriek zou sluiten en meer dan zeshonderd werknemers op straat zouden belanden. Het is echter geschat dat vierduizend mensen hun baan zouden verliezen door een vast besluit van de directie. De strategie van ArcelorMittal werd officieel veroordeeld door het Europees Parlement en de Belgische regering. Maar er was geen juridische oplossing mogelijk tegen deze gigantische onderneming.

AnonOps België veroordeelt de strategie van ArcelorMittal. Volgens hen is het onrechtvaardig dat er werknemers moeten lijden aan de stommiteiten van een "hoger iemand". De organisatie wil met deze actie aantonen dat deze situatie onrechtvaardig en onaanvaardbaar is en hoopt via deze weg het verlies van de banen te voorkomen.[15][16]

Operation Blackout[bewerken]

Onder de naam Operation Blackout waarschuwt Anonymous voor vergeldingsacties ten gevolge van de PIPA en SOPA wetgeving. Operation Megaupload is hier het eerste gevolg van. Ze dreigen ook dat ze hun grootste cyberterreuraanval ooit inzetten, waarbij onder andere PlayStation Network, Twitter, Facebook, Myspace en YouTube "op zwart" zullen worden gezet, wanneer MegaUpload niet binnen 72 uur weer volledig up-and-running is.

Vergeldingsacties vanwege actie tegen megaupload.com[bewerken]

Op 19 januari 2012 ,aan het eind van de avond, werd uploadwebsite Megaupload uit de lucht gehaald door de FBI. De reden hiervoor was het overtreden van anti-piraterijwetgeving.[17] Kort hierna begon Anonymous met vergeldingsacties. Er werden verschillende websites uit de lucht gehaald waaronder de site van de Amerikaanse president Obama, de Motion Picture Association of America, de Recording Industry Association of America en verschillende Amerikaanse overheidsinstellingen. Er werd al snel gesproken van de grootste DDoS-aanval ooit.[18]

Vergeldingsacties vanwege aanslag op Charlie Hebdo[bewerken]

Na de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo in januari 2015 kondigde Anonymous aan dat ze vergeldingsacties zouden uitvoeren op moslimextremisten door jihadistische websites en twitteraccounts offline te halen. De groep gaf aan altijd gevochten te hebben voor de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid en dat het hun taak was om te reageren.[19] De Franse website van Ansar Al Haqq werd als eerste uit de lucht gehaald.[20]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. arrestatie Gearchiveerd van het origineel op 2012-05-30 Spywarehelpcenter, bezocht 20 juli 2011
 2. 'Beelden zedenzaak gaan verder dan aanraking'
 3. nu.nl: Richard van O. was lid van pedoclub Gearchiveerd van het origineel op 2012-05-30
 4. Statement op website Martijn.org: "Richard van O. was korte tijd (een aantal jaar geleden) lid van de Vereniging Martijn. Zo bood hij aan de OK te drukken, het verenigingsblad dat Martijn vroeger uitgaf en dat vroeger in tientallen winkels te koop was. We hadden wat argwaan en hebben terughoudend gereageerd. Zo heeft hij de ledenlijst nooit in handen gekregen, waar hij volgens ons wel op uit was. Ook een grote printer wilde hij thuis hebben om de binnenkant van de OK te printen. Ook dit hebben we afgehouden. We hielden rekening met het feit dat hij undercover was: een journalist dan wel politieagent. Zijn partner is nooit lid geweest van onze vereniging. We hebben niet de indruk dat hij een 'monster' is, wel hebben hij en zijn partner dingen gedaan waar de Vereniging Martijn uitdrukkelijk afstand van neemt. We hadden geen weet van de zaken die nu naar buiten zijn gekomen. Wij hopen als vereniging niet opgejaagd te worden daar zulke zaken nu eenmaal kunnen gebeuren. We zijn namelijk het aanspreekpunt voor 'pedofiel'-Nederland en andere landen."
 5. Man Robert M. zocht ledenlijst pedoclub
 6. rtl.nl:Site pedofielenclub Martijn gehackt Gearchiveerd van het origineel op 2012-09-21
 7. Ledenlijst forum pedosite gepubliceerd Gearchiveerd van het origineel op 2012-05-30
 8. Rapport
 9. The Register Gearchiveerd van het origineel op 2012-05-30
 10. Bericht op anonnews.org Gearchiveerd van het origineel op 2012-05-30
 11. i.imgur.com Gearchiveerd van het origineel op 2012-05-30
 12. BBC: Anonymous denies Westboro attack Gearchiveerd van het origineel op 2012-05-30
 13. Video op youtube.com
 14. Persoonlijke gegevens online Gearchiveerd van het origineel op 2012-05-30 BNR, bezocht 4-1-2012
 15. http://piratepad.net/ep/pad/view/ro.dBTeAjD$$Tk/latest Gearchiveerd van het origineel op 2012-05-30
 16. http://tempsreel.nouvelobs.com/hacker-ouvert/20120102.OBS7851/les-anonymous-menacent-de-s-attaquer-a-arcelormittal.html Gearchiveerd van het origineel op 2012-05-30
 17. Megaupload uit de lucht gehaald Gearchiveerd van het origineel op 2012-05-30, NRC Handelsblad (19 januari 2012)
 18. Anonymous neemt wraak Gearchiveerd van het origineel op 2012-05-30, NRC Handelsblad (20 januari 2012)
 19. Anonymous verklaart moslimextremisten de oorlog. de Volkskrant (10 januari 2015)
 20. Anonymous haalt eerste jihadsite offline. de Volkskrant (11 januari 2015)