Anorak (jas)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een anorak (Groenlands: anoraq) is een zware jas met aangehechte capuchon, veelal gewatteerd of met bont gevoerd. De jas is uitermate geschikt om het lichaam te beschermen tegen vocht, kou en wind en wordt daarom veel gedragen bij activiteiten in het koude seizoen aan en op het water en in het open land.

De moderne uitvoering voor de watersporter is vooral waterdicht, vaak met (semi)waterdichte afsluitingen bij hals, polsen en middel. Meestal vervaardigd van ademende kunststof.

Parka (Kamleika) Inuit.JPG

De jas heeft geen knopen of rits of houtje-touwtje-systeem om hem dicht te doen en moet over het hoofd aangetrokken worden.

Oorsprong[bewerken]

De anorak is ontwikkeld door de Inuit om hen tijdens hun jacht in kajaks en op sleeën te beschermen tegen de bittere kou en bevriezing door de harde wind en sneeuwval. Om het lichaam waterdicht in te pakken smeert men het lijf in met visolie.

Parka[bewerken]

Parka1.JPG

Opmerkelijk genoeg slaat het woord parka op ongeveer dezelfde jas en is dat woord, dat vooral in Canada en de Verenigde Staten gebruikt wordt, ook afkomstig uit de taal van een arctisch volk, namelijk de bewoners van de Aleoeten.

De verschillen bij de parka zijn de bonten voering van de capuchon, de drukknopen- dan wel klittenbandsluiting, en de koordjes om de mouw-openingen en kraag dicht te kunnen trekken.

Anorak als typering[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook het artikel Anorak (radionerd)

De naam anorak wordt gebezigd voor nerderige types die nogal dwangmatige hobby's beoefenen.

Daarnaast heet een fan van Marillion ook wel Anorak.

Trivia[bewerken]

Externe link[bewerken]