Anse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Anse
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Anse (Frankrijk)
Anse
Situering
Regio Auvergne-Rhône-Alpes
Departement Rhône (69)
Arrondissement Villefranche-sur-Saône
Kanton Anse
Coördinaten 45° 56′ NB, 4° 43′ OL
Algemeen
Oppervlakte 15,23 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
7.947[1]
(522 inw./km²)
Hoogte 167 - 358 m
Overig
Postcode 69480
INSEE-code 69009
Foto's
Zicht op Anse
Zicht op Anse
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Anse is een gemeente in het Franse departement Rhône (regio Auvergne-Rhône-Alpes). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Villefranche-sur-Saône. In de gemeente ligt spoorwegstation Anse. Anse telde op 1 januari 2021 7.947[1] inwoners.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Castellum romain, overblijfselen van de Romeinse stadsmuur
  • Château des Tours (13e eeuw)
  • Château La Fontaine
  • Château de Messimieux
  • Kapel Saint-Cyprien
  • Kerk Saint-Pierre (1860)

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Asa Paulini was een halteplaats op de Romeinse weg tussen Lugdunum (Lyon) en Matisco (Mâcon). Aan het einde van de 3e eeuw kreeg deze plaats een muur om haar te beschermen tegen invallers.

In de middeleeuwen viel Anse onder het graafschap Lyon en de aartsbisschop van Lyon liet er de kerk Saint-Romain bouwen. Aartsbisschop Renaud II van Forez liet in 1213 een kasteel bouwen in Anse (Château des Tours) als verdediging van het graafschap Lyon tegen de heren van Beaujeu. Anse kreeg ook een stadsmuur. In 1340 kreeg Anse stadsrechten en privileges. Daarentegen waren de inwoners wel verplicht tegen betaling gebruik te maken van de grote banoven van de stad. In november 1364 werd Anse bezet door de roversbende van Seguin de Badefol. Hij verliet de stad pas in september 1365 na betaling van een hoog losgeld.

In de 17e eeuw werden twee hospitalen gesticht in Anse: het Hôtel Dieu en het Hôpital Saint-Antoine. Na de Franse Revolutie namen het gemeentebestuur en het vredegerecht hun intrek in het Château des Tours.

In november 1840 werd de gemeente getroffen door een zware overstroming van de Saône. Drie kwart van de gemeente stond onder water en de wegverbinding met Lyon bleef gedurende 16 dagen onderbroken. Op 28 augustus 1944 werd de stad getroffen door een geallieerd luchtbombardement waarbij meer dan 50% van de gebouwen werd vernield of beschadigd. 22 inwoners verloren het leven.[2]

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Anse bedroeg op 1 januari 2021 15,23 vierkante kilometer; de bevolkingsdichtheid was toen 521,8 inwoners per km². De gemeente ligt aan een bocht van de Saône. De Azergues stroomt door de gemeente en mondt er uit in de Saône. De autosnelweg A6 loopt door de gemeente.

De onderstaande kaart toont de ligging van Anse met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Anse van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.