Antagonist

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Antagonist (Grieks: ανταγωνιστής, antagonistís) betekent 'tegenstander' of een 'tegenstelling van meningen'. Een antagonist is een tegenpool, een tegenhanger of een tegenwerker. De woorden antagonisme en antagonistisch hebben betrekking op een antagonist.

Een antagonist kan zijn:

  • Antagonistische spier, een spier die een antagonistische, meestal strekkende beweging veroorzaakt. Deze beweging is tegenovergesteld aan de agonistische, buigende beweging.
  • Antagonist (biochemie), een signaalmolecuul dat bij binding aan een receptor een biologisch proces verhindert.
  • Antagonist (narratologie), een tegenspeler van de protagonist in literatuur, theater of film.
  • Antagonist (landbouw), een schimmel of bacterie, die ingezet kan worden bij de biologische bestrijding van plantenziekten. Deze organismen koloniseren de plant, waardoor er geen ziekteverwekkende organismen meer op de plant kunnen groeien.
  • Antagonisme (politiek), een term uit de politiek en sociologie, waarmee een sterke tegenstelling en onderlinge afkeer tussen landen of bevolkingsgroepen wordt aangeduid.

Zie ook[bewerken]


Vista-xmag.png
Bekijk alle artikelen waarvan de titel begint met Antagonist of met Antagonist in de titel.
Disambig-dark.svg
Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van Antagonist inzichtelijk te maken.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Antagonist en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in Wikipedia terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.