Anthony McAuliffe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Anthony McAuliffe

Anthony Clement McAuliffe (Washington D.C., 2 juli 1898 - aldaar, 11 augustus 1975) was een Amerikaans generaal.

Biografie[bewerken]

McAuliffe werd geboren in Washington D.C.. Al op jonge leeftijd werd zijn roeping als soldaat duidelijk. Hij studeerde in 1918 af aan de militaire academie van West Point.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog voerde hij het bevel over de artilleriecomponent van de 101ste Luchtlandingsdivisie. Hij sprong per parachute boven Normandië op D-Day en vloog per zweefvliegtuig Nederland binnen in september 1944. In december 1944 werd hij tijdelijk commandant van het 101ste omwille van de afwezigheid van divisiecommandant Taylor. Tijdens het Ardennenoffensief werd het 101ste omsingeld in de Belgische stad Bastenaken.

Op 22 december eiste een Duitse delegatie dat de Amerikanen zich zouden overgeven. McAuliffe, die zeker wist dat de overwinning nabij was, verkreukelde de brief, waarbij hij "Aw - Nuts!" zei. (Zelf zou McAuliffe later zeggen dat hij "Shit" had gezegd.) Zijn officieren besloten dit op schrift te stellen en zo bracht kolonel Joseph Harper de Duitsers een brief die luidde:

Aan de Duitse commandant
NUTS!
De Amerikaanse commandant

De Duitsers begrepen dat niet en vroegen Harper een mondelinge toelichting. Die luidde: "Loop naar de hel!"

Enkele dagen later werd Bastenaken door de snel oprukkende divisie van generaal Patton ontzet. Voor zijn acties in Bastenaken kreeg McAuliffe het Distinguished Service Cross, de op een na hoogste onderscheiding in het Amerikaanse leger. McAuliffe werd opperbevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten in Europa in 1955. Hij ging in 1956 met pensioen en stierf op 11 augustus 1975.

Wetenswaardig[bewerken]

Als eerbetoon aan McAuliffe werd het marktplein van Bastenaken omgedoopt tot Place McAuliffe en prijkt er nu een borstbeeld van hem naast een tankmonument.

De Waalse minister van Erfgoed, Benoît Lutgen, heeft de zogenoemde McAuliffe-kelder van de legerkazerne Bastenaken ingeschreven op de lijst van de beschermde monumenten. Tijdens de Slag om de Ardennen had de generaal hier zijn hoofdkwartier. Deze kelder zou in de toekomst deel uitmaken van de Historische Pool van Defensie.