Anton Goudsmit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Anton Goudsmit
Anton Goudsmit bij een concert van New Cool Collective.
Algemene informatie
Geboren Haarlem
24 april 1967
Geboorteplaats HaarlemBewerken op Wikidata
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1990-heden
Genre(s) Jazz
Instrument(en) Gitaar
Act(s) New Cool Collective
The Ploctones
Vanbinsbergen
Haas & The Guitar Bandits
Drumless Dog
Fugimundi
Estafest
Officiële website
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Anton Goudsmit (Haarlem, 24 april 1967) is een Nederlandse jazzmusicus. Hij is bekend geworden als gitarist van New Cool Collective en The Ploctones.

Goudsmit studeerde in 1994 summa cum laude af aan het conservatorium van Amsterdam. Hij treedt dan op in het kwartet van Eric Vloeimans. Ook maakte hij vanaf de oprichting in 1991 jarenlang deel uit van het New Cool Collective. In de loop der jaren heeft Anton Goudsmit in diverse groepen gespeeld en opgetreden met veel verschillende andere artiesten. Hij is actief in verschillende muziekstijlen. Een van de groepen waarin hij speelt en vrijwel alle muziek voor componeert is The Ploctones. Goudsmit is oprichter van dit kwartet met saxofonist Efraïm Trujillo, bassist Jeroen Vierdag en slagwerker Martijn Vink.

In 2010 werd Goudsmit de VPRO/Boy Edgar Prijs toegekend. De jury prees hem om zijn veelzijdigheid en het feit dat hij verschillende leeftijdsgroepen weet aan te spreken. In datzelfde jaar ontving hij het Duiveltje, de prijs voor beste Nederlandse popgitarist.

Zie de categorie Anton Goudsmit van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.