Antropologie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Portal.svg Portaal Antropologie

Antropologie (menskunde of mensleer) is een tak van wetenschap die de mens in al zijn aspecten, zowel fysiek als cultureel, bestudeert. Antropologie wordt tot de gedragswetenschap en de sociale wetenschap gerekend. Doordat antropologie zo'n breed veld bestrijkt werd vanaf midden 20e eeuw een opdeling gemaakt in verschillende specialistische studiegebieden.

Deelgebieden[bewerken]

Antropologie wordt door de American Anthropological Association (AAA) in vier gebieden onderverdeeld. In Noord-Amerika krijgen antropologiestudenten dan ook al deze velden onderwezen, terwijl in Europa voor alle deelgebieden aparte opleidingen bestaan. De deelgebieden zijn:

  1. Biologische antropologie of antropobiologie, die de mens als biologisch organisme, het gedrag van primaten, menselijke evolutie en bevolkingsgenetica bestudeert;
  2. Linguïstische antropologie, die de variatie in taal door tijd en ruimte bestudeert en ook het sociaal gebruik van taal en de relatie tussen taal en cultuur;
  3. Archeologie, die de materiële overblijfselen van menselijke samenlevingen bestudeert; en
  4. Sociale antropologie of Culturele antropologie (vroeger 'volkenkunde' of 'etnologie') is de wetenschap die o.a. het sociale gedrag, de economische structuur, en de ideologie (incluis religie) van volken en bevolkingsgroepen bestudeert. In de Verenigde Staten is de term 'cultural anthropology' in zwang, in Groot-Brittannië de term 'social anthropology'. In Vlaanderen is de term sociale en culturele antropologie gebruikelijk.

Verder worden tegenwoordig ook de volgende deelgebieden in de antropologie onderscheiden:

Opleiding[bewerken]

Een opleiding tot bachelor en master in de antropologie is een universitaire studie. Soms vindt men in de afstudeerrichtingen onderverdelingen terug zoals hierboven aangehaald. Soms is antropologie een afstudeerrichting binnen de hoofdstudie sociologie, of kan het als keuzevak gevolgd worden. Het kan ook gevolgd worden als een master-na-master, als men reeds over een basisdiploma (bijvoorbeeld psychologie, geografie, economie of sociologie) beschikt. Master in de antropologie kan men onder meer studeren aan de universiteiten van:

Amsterdam (UvA, VU) - Leiden - Nijmegen - Utrecht - Leuven

Externe link[bewerken]

Wikiquote Wikiquote heeft een of meer citaten gerelateerd aan Antropologie.