Appco Group

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Appco Group is een bedrijf gespecialiseerd in deur-aan-deurverkoop. Het is een controversieel bedrijf vanwege gebruikte verkooptechnieken en de werkwijze van Multi-level marketing, ook wel piramidespel genoemd.

Het bedrijf is gevestigd in Londen in het Verenigd Koninkrijk en Sydney in Australië en heeft een geallieerd netwerk van bedrijven in ruim twintig landen in Europa en Azië. De Appco Group vertegenwoordigt bedrijven in branches zoals telecommunicatie, energie en financiële diensten. De groep heeft ook contracten met goede doelen organisaties om donaties in de vorm van contracten op te halen en donors te werven. De Appco Group maakt weer deel uit van de Cobra Group.

Reacties vanuit de gemeenschap[bewerken]

Hoewel de Appco Group bekend is vanwege enkele sociaal voordelige goede doelen acties, zoals werk met Save the Children, heeft de organisatie ook te maken met negatieve media-uitingen, waaronder een onderzoek van de Daily Mirror[1] en de BBC. De BBC onderzocht misleidende praktijken gepleegd door vertegenwoordigers, die er voor zorgden dat het Department for Business, Enterprise and Regulatory Reform in het Verenigd Koninkrijk (vergelijkbaar met het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in Nederland) dreigde om energiemaatschappijen te verbieden gebruik te maken van deur-aan-deurverkoop.

In Nederland zijn deze praktijken onderzocht en gedocumenteerd in het televisieprogramma TROS Radar, waarbij energiemaatschappij Nuon geconfronteerd werd met soortgelijke klachten. Videofragmenten van deze onderzoeken bieden bewijs dat de Appco Groep bedrijven contracteert die deel uitmaken van deze praktijken, waaronder liegen tegen potentiële nieuwe klanten, en volgens dit rapport (waarin de Appco Group/ Cobra groep specifiek benoemd wordt) werden in 2002 twaalfduizend consumentenklachten in het Verenigd Koninkrijk tegen deur-aan-deurvertegenwoordigers gemaakt.

Enkele (oud)vertegenwoordigers van de Appco Group hebben ook klachten ingediend tegen het bedrijf over de controversiële verkooptechnieken en de gevolgen die deze hadden voor de vertegenwoordigers.

Rechtszaak[bewerken]

Een voorbeeld van de slechte behandeling van vertegenwoordigers in bedrijven gecontracteerd aan de Appco Group zijn gedocumenteerd in een succesvolle onrechtmatig ontslag rechtszaak in Ierland in 2008. Een Zimbabwaanse vrouw kreeg €50.000 toegekend[2] bij het Equality Tribunal na de succesvolle aanklacht tegen haar voormalig werkgever Steven Broadey van Boss Worldwide Promotions Ltd. De vergoeding werd toegekend door het gerechtshof voor 'lastigvallen en ontslag wegens discriminatie'. Het belangrijkste argument dat Broadey aanbracht in zijn verdediging was dat de vertegenwoordigster niet in dienst van zijn bedrijf was maar werkte op zzp-basis. Voordat de vertegenwoordigster in kwestie ontslagen werd was zij een van de hoogste fondsenwervers binnen Boss Worldwide Promotions en kreeg hiervoor positieve erkenning in de door de Appco Groep uitgegeven promotionele literatuur.

Bronnen, noten en/of referenties