Ares I

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Artist impression van de lancering van een Ares I. Bovenop het voertuig is de ontsnappingsraket te zien.

De Ares I is een draagraket die door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wordt ontwikkeld in het kader van Project Constellation, om na 2010 (als de Spaceshuttle buiten gebruik is gesteld) bemande ruimtevluchten uit te voeren. De raket draagt de Griekse naam van de oorlogsgod die door de Romeinen Mars werd genoemd.

Constructie[bewerken]

De Ares I is een tweetrapsraket. De onderste trap is een vastebrandstofraket gebaseerd op de booster-raketten van de spaceshuttle. De tweede trap gebruikt vloeibare brandstof, in dit geval vloeibare waterstof en vloeibare zuurstof. De raketmotor in de tweede trap is de J-2X van Pratt & Whitney, een nieuw ontwerp gebaseerd op de J-2-motor van de Saturnus V-raket. De tweede trap zelf zal door Boeing worden gebouwd.

De raket zal een totale hoogte van 94 meter hebben en een doorsnede van 5,5 meter, en zal gelanceerd kunnen worden vanaf het Kennedy Space Center in Florida.

Nuttige lading[bewerken]

De nuttige lading van de Ares I zal bestaan uit het ruimtevaartuig Orion, waarmee vier tot zes astronauten in een baan om de Aarde kunnen worden gebracht, bijvoorbeeld om deze naar het internationale ruimtestation ISS te brengen. Het is de bedoeling om in 2019 een missie naar de Maan uit te voeren. Daarbij zullen vier astronauten in een baan om de Aarde worden gebracht. Daar wordt Orion vervolgens gekoppeld met de door de Ares V omhoog gebrachte overige delen van het vaartuig dat hen naar de Maan zal brengen.

De maximale nuttige lading van de Ares I bedraagt ongeveer 24,5 ton voor een lage omloopbaan met een inclinatie van 28,5° (de baan van de ruimtetelescoop Hubble) en 22,9 ton voor een inclinatie van 51,6° (baan van het ISS).

Problemen[bewerken]

In 2008 kwamen verscheidene mogelijke problemen met het ontwerp aan het licht. In januari 2008 werd bekend dat er een mogelijk probleem is met sterke trillingen van de eerste trap in de eerste fase van de lancering. In augustus presenteerde NASA een mogelijke oplossing voor het probleem. In november 2008 bleek uit computersimulaties dat de Ares I bij de lancering mogelijk al bij een zijwind van 20 km/h tegen de lanceertoren gedrukt kan worden, terwijl de ontwerpspecificaties vereisen dat tot 63 km/h veilig gelanceerd kan worden. Volgens Steve Cook, hoofd van het Ares-I-programma, zal de Ares I tijdens de lancering gebruik kunnen maken van stuurraketten om dit probleem te corrigeren.

Externe link[bewerken]