Argonon (schip, 2011)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Argonon)
ARGONON
De Argonon op de Rijn in Keulen
Geschiedenis
Werf Sainty Marine Shipyard, China, afbouw: Shipyard Trico B.V. Rotterdam
Kiellegging 2009
Tewaterlating 2010 in China, in Rotterdam 12 mei 2011
Gedoopt 25 november 2011
Thuishaven Zwijndrecht
Eigenaren
Latere eigenaren Argonon Shipping B.V. (G. Deen) Zwijndrecht
Algemene kenmerken
Lengte 110,00 m
Breedte 16,20 m
Diepgang 4,95 m
Tonnenmaat 6100 ton
ENI-nummer 02334277
MMSI 244740681
Opmerkingen 2 Dieselmotoren Caterpillar Dual-Fuel 3512 Kopschroef Caterpillar met Veth-Jet.
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Argonon is een Nederlands binnenschip dat vaart op dual fuel, een mengsel van 80% LNG (vloeibaar aardgas) en 20% diesel. De Argonon is het eerste binnenschip in Europa dat hiermee, in strijd met de vigerende regelgeving, op de binnenwateren in Europa toch mocht varen. Dit systeem levert significant minder uitstoot van CO2 en NOx op en reduceert de uitstoot van fijnstof van de diesels zelfs tot nul. Het kan alleen maar met een groot aantal vrijstellingen van bepalingen van de verschillende nationale en andere overheden, zoals de Centrale Commissie voor de Rijnvaart en Verenigde Naties.

In Nederland varen al een aantal schepen geruime tijd op aardgas, zoals de schepen van Canal Bus, maar dat betreft dan samengeperst gas en geen vloeibaar gas. De temperatuur van het LNG is pakweg -162°C en het volume van het gas wordt daarmee zo'n 630 keer gereduceerd. Voorbeeld: 1000 liter LNG komt overeen met zo'n 630 m3 gasvormig aardgas.

Het warme water voor de huishouding en de centrale verwarming wordt geleverd door de restwarmte van twee Capstone 30 kW microturbines, die voorzien in de stroomvoorziening aan boord.

Techniek schip[bewerken | brontekst bewerken]

Het schip is gebouwd door Sainty Marine Shipyard in China. De kiel werd gelegd in 2009 en het kwam op een ponton aan in Rotterdam, samen met zeven andere casco's. Het schip werd verder afgebouwd door Scheepswerf Trico in Rotterdam. Het is voor de binnenvaart ongebruikelijk breed. Het casco heeft een gepatenteerde dubbelwandige rompconstructie, die bij eventuele aanvaringen het milieu spaart. Het schip mag daardoor met acht grotere tanks varen. Om andere schepen te kunnen bunkeren is het voorzien van een laadboom en kan de lading worden verwarmd.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]