Armand De Decker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Armand De Decker

Armand De Decker (Brussel, 8 oktober 1948) is een Belgisch liberaal politicus voor de MR. De Decker was vanaf 20 juli 2004 minister van Ontwikkelingssamenwerking in de regering-Verhofstadt II. Na de verkiezingen van 2007 werd hij tot voorzitter van de Senaat benoemd[1]. Hij is de jongste zoon van de Vlaamse kunstschilder Luc De Decker en de broer van schrijver en journalist Jacques De Decker. In november 2009 werd hij tot minister van Staat benoemd. Verder is hij ook burgemeester van Ukkel.

Politieke loopbaan[bewerken]

De Decker en de politieke crisis 2007[bewerken]

In het kader van de moeizame vorming van een nieuwe federale regering in het najaar 2007 kreeg De Decker samen met de Kamervoorzitter Herman Van Rompuy een koninklijke opdracht om voort te zoeken naar steun voor een staatshervorming. Men zou een "Nationaal College van Wijzen" in stelling brengen voorzien van "koninklijke commissarissen" of ervaren politici uit alle partijen en beslagen in de materie van staatkunde.

De Senaatsvoorzitter sprak de mening uit dat de politieke crisis in het najaar 2007 veroorzaakt wordt door het bestaan van het kartel CD&V/N-VA. Dat probleem op zich, dixit De Decker, zal naar een oplossing leiden.[2]
De Deckers uitspraak veroorzaakte evenwel tandengeknars bij het bedoelde kartel, dat meedeelt dat De Decker ondoordachte verklaringen deed in hoogst persoonlijke naam. Het N-VA stelt dat De Decker vrij vlug uit zijn rol valt zonder discretie en terughoudendheid in acht te nemen.[3]

De De Deckers interpretatie van de corridor die het Waalse Gewest moest verbinden met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest haalde op 17 juli 2008 zelfs de site van The Economist waarin men stelde dat "One leader, Armand De Decker, has even suggested a route, running through a forest inhabited only by squirrels and the odd deer" (Een politiek leider Armand De Decker, stelde zelfs een route voor lopende door een bos, slechts bewoond door eekhoorns en herten).

Eretekens[bewerken]

Eremandaten[bewerken]

  • Doctor Honoris Causa aan de Universiteit van Yerevan
  • Beheerder van het Koninklijk Instituut voor Internationale Betrekkingen
  • Erevoorzitter van de vereniging “Alzheimer België”
  • Lid van het Internationaal Geopolitiek Instituut
Bronnen, noten en/of referenties
Voorganger:
Frank Swaelen
Voorzitter van de Senaat
1999-2004
Opvolger:
Anne-Marie Lizin
Voorganger:
Marc Verwilghen
Minister van Ontwikkelingssamenwerking
2004-2007
Opvolger:
Sabine Laruelle
Voorganger:
Anne-Marie Lizin
Voorzitter van de Senaat
2007-2010
Opvolger:
Danny Pieters