Arnoud I van Kleef

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Arnoud I
.. tot 1147
Arnold I van Kleef.jpg
Graaf van Kleef
Periode 1119-1147
Voorganger Diederik III
Opvolger Diederik IV
Vader Rutger II of Diederik III
Moeder  ??

Arnoud I (ca. 1100-1147) was een zoon van graaf Rutger II van Kleef. In 1119 volgde hij zijn broer Diederik III op als graaf van Kleef. Andere bronnen stellen dat hij een zoon was van graaf Diederik III van Kleef (Diederik I volgens een andere telling).[1] Hij was tevens paltsgraaf van Tomburg en voogd over Xanten en Zyfflich. Arnoud hielp de premonstratenzers en stichtte het klooster van Bedburg. Arnoud huwde met Ida van Leuven, de dochter van hertog Godfried I van Leuven, waardoor de zwaanriddersage het licht zag. Andere bronnen spreken van zijn gemalin 'Bertha' met wie begraven zou lichen in de stiftskerk van Bedburg.[2] Hij was de vader van onder andere:

Voetnoten
  1. a b Omdat er weinig over Diederik II bekend is en Diederik I (waarschijnlijk de vader van Rutger I) nooit graaf van Kleef is geweest, beginnen sommige bronnen pas bij Diederik III te tellen. Doordat andere bronnen de oude telling aanhouden leidt dit al snel tot misverstanden.
  2. Universitäts- und landesbibliothek Iniversiteit Dusseldorf Scholten, R. (1901) Das Prämonstratenserinnen=Kloster Bedburg bei Cleve Seaparat=Abdruck aus dem "Clever Kreisblatt"