Arnulf van Gent

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Aarnout (Arnulf)
ca. 951-18 september 993
Arnould de Hollande.png
Graaf van Holland
Periode 988-993
Voorganger Dirk II
Opvolger Dirk III
Vader Dirk II
Moeder Hildegard van Vlaanderen
Dynastie Hollandse Huis

Aarnout of Arnulf (Gent, ca. 951 – bij Winkel, 18 september 993) was een Friese graaf. Hij bestuurde van 988 tot 993 een graafschap dat later Holland zou worden genoemd.

Omdat Arnulf in Gent geboren was, werd hij ook wel Arnulf van Gent (Gandensis) genoemd. Arnulf wordt voor het eerst (samen met zijn ouders) vermeld op 26 oktober 970. Aarnout komt evenals zijn vader en aanvankelijk met hem in tal van Vlaamse oorkonden voor. Arnulf was de eerste die oorlogen voerde tegen de opstandige West-Friezen. Hij schonk een deel van zijn bezit in het Schieland aan de kloosterkerk te Egmond, waaronder Bergan (thans Hillegersberg) en Schie (thans Overschie), mogelijk in verband met de ontginningen van de Egmonder monniken van het Hollandse veengebied. Hij vergezelde keizer Otto II van Duitsland naar Rome in 983 en breidde zijn gebied naar het zuiden uit.

In 993 viel hij met zijn leger, het gebied van de West-Friezen binnen. Bij Winkel werd hij op 18 september verslagen en sneuvelde hij in de strijd. Zijn vrouw Liutgard kon alleen met hulp van koning Otto III het graafschap voor haar zoontje bewaren. Arnulf is met diverse andere familieleden begraven in de toenmalige Abdij van Egmond en werd later heilig verklaard.

Arnulf was een zoon van Dirk II van Holland en Hildegard van Vlaanderen. Hij trouwde mei 980 met de in 955 te Brussel geboren Lutgardis van Luxemburg. Lutgardis of Liutgard was de dochter van Siegfried I van Luxemburg, graaf van Luxemburg en Hedwig. Arnulf en Liutgard kregen de volgende kinderen: