ArtEZ

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

ArtEZ hogeschool voor de kunsten is een van de grootste Nederlandse Hogeschool voor de kunsten. De school is ontstaan door een fusie van meerdere kunstacademies, conservatoria en theateropleidingen. De voorheen zelfstandige instituten hebben ieder hun eigen standplaats in de provincie Gelderland en Overijssel. De verschillende onderdelen in Arnhem, Enschede en Zwolle hebben ieder hun eigen identiteit en specialiteit. ArtEZ telt ruim 3000 studenten en bachelor- en masteropleidingen in meer dan twintig richtingen zoals beeldende kunst, vormgeving, bouwkunst, schrijven, muziek, dans en theater. De naam ArtEZ is een gedeeltelijk acroniem waarin de letters A, E en Z elk de beginletter van de vestigingsplaatsen voorstellen en het woord 'art' verwijst naar de kernactiviteit van de hogeschool: het opleiden op elk gebied van de kunsten.

ArtEZ[bewerken]

Grootte[bewerken]

ArtEZ hogeschool voor de kunsten is vergeleken met andere algemene hogescholen, zoals Christelijke Hogeschool Windesheim en Saxion Hogescholen niet groot te noemen, maar vergeleken met andere hogescholen in het KUO (Kunstonderwijs, één van de zeven sectoren van de HBO-raad[1]) is het nipt de grootste, met 14,6% van alle studenten in Nederland die één van de kunststudies op hbo-niveau volgen.

Missie[bewerken]

ArtEZ zegt van zichzelf[2]: "ArtEZ hogeschool voor de kunsten wil behoren tot de meest vooraanstaande instellingen voor kunstonderwijs. Een positie gebaseerd op de kwaliteit en de breedte van het onderwijs, de maatschappelijke betekenis van onze activiteiten en de omvang van onze hogeschool. Wij willen bijdragen aan innovatie in de kunst, het kunstonderwijs en de theorievorming op het gebied van de kunsten"

Organisatie[bewerken]

CvB[bewerken]

ArtEZ biedt onderwijs aan op drie locaties. Het hoofdkwartier van ArtEZ zit in Arnhem, waar ook de meerderheid van de ondersteunende diensten gehuisvest is. ArtEZ wordt bestuurd door het College van Bestuur (CvB), met Gerben Eggink als voorzitter. Het College van Bestuur wordt op zijn beurt weer gecontroleerd en geadviseerd door de Raad van Toezicht onder voorzitterschap van Rabobank directeur, ing. Gerrit Grotenhuis.

Ondersteunende diensten[bewerken]

ArtEZ heeft vier ondersteunende diensten:

 • de mediatheken, die de diverse beeldende kunst, theater, muziek, dans en bouwkundige collecties bevatten die de rechtsvoorgangers van ArtEZ zijn begonnen te verzamelen.
 • de afdeling communicatie, verantwoordelijk voor huisstijl en alle officiële communicatie met de buitenwereld
 • de afdeling onderwijs en kwaliteit (voorheen KtweeO: Kwaliteit, Onderwijs en Onderzoek), verantwoordelijk voor de kwaliteitsbewaking van het onderwijs en dus de partner van het onderwijs in de accreditatie
 • het servicebedrijf, een verzamelbedrijf voor de volgende diensten:
  • facilitaire Zaken
  • ICT
  • financiën
  • personeel en organisatie
  • salarisadministratie
  • studentenzaken
  • decanaat (hoewel dat eigenlijk ressorteert onder studentenzaken)

ArtEZ studium generale[bewerken]

Niet direct passend binnen dit rijtje ondersteunende diensten, is ArtEZ studium generale, voorheen dAcapo-ArtEZ. De afdeling is ontstaan door samenvoeging van drie bestaande afdelingen Studium Generale, die elk teruggaan tot voor het ontstaan van ArtEZ. ArtEZ studium generale organiseert twee maal per jaar een manifestatie naar aanleiding van een actueel thema in kunsten, wetenschap en samenleving. Deze activiteiten zijn openbaar en gratis toegankelijk. Hiermee organiseert ArtEZ een uitwisseling tussen kunstonderwijs en het culturele veld en stimuleert het kunstinhoudelijk debat.

Vestigingen[bewerken]

De locatie Arnhem[bewerken]

ArtEZ in Arnhem

Deze bevat de volgende instituten:

 • ArtEZ Academie voor Art & Design in Arnhem - De Academie voor Art & Design heeft in Arnhem bacheloropleidingen op gebied van Fashion Design (mode), Graphic Design (grafisch ontwerpen), Vormgeving en Fine Art (Vrije of Autonome beeldende kunst), Creative Writing (creatief schrijven), Product Design (productontwerpen), Interaction Design (interactief ontwerpen) en de Docentenopleiding Beeldende Kunst. Daarnaast zijn er de masteropleidingen Dutch Art Institute (DAI), Fashion Design, Fashion Strategy en Werkplaats Typografie. ArtEZ Academie voor Art & Design is traditioneel sterk op het gebied van mode.
Het Theatrium, onderkomen van de ArtEZ Academie voor Theater in Arnhem
 • ArtEZ Academie voor Theater - Dit instituut heeft in Arnhem de bacheloropleidingen: de Toneelschool en Docent Theater.
 • ArtEZ Conservatorium - Dit instituut omvat de volgende studierichtingen: Jazz & Pop en Muziektheater.
 • ArtEZ Dansacademie - Dit instituut heeft twee bacheloropleidingen: De opleiding Dans en de opleiding Docent Dans, een masteropleiding Choreografie.
 • ArtEZ Academie van Bouwkunst - Dit instituut verzorgt de vierjarige masteropleiding Architectuur (concurrent) en de tweejarige voltijd masteropleiding Interieurarchitectuur (deels in Zwolle).

De locatie Enschede[bewerken]

Tetem II, ArtEZ Academie voor Art & Design Enschede

Deze bevat de volgende instituten:

 • ArtEZ Academie voor Art & Design in Enschede - De voormalige Academie voor Kunst en Industrie, beter bekend onder de afkorting AKI, heeft een bijzondere reputatie op het gebied van de autonome kunst. Het instituut bevat bacheloropleidingen op gebied van Fine Art (Vrije of Autonome beeldende kunst) en Crossmedia Design (Grafisch ontwerpen).
 • ArtEZ Conservatorium - In Enschede kunnen studenten diverse bachelor- en masteropleidingen volgen, bijvoorbeeld Jazz & Pop, Popacademie, MediaMusic, Docent Muziek en Muziektherapie. Het conservatorium heeft ook een cursus Danstherapie.

De locatie Zwolle[bewerken]

ArtEZ in Zwolle
Conservatorium Zwolle (met daarachter de Broerenkerk)

De kunstopleidingen van ArtEZ in Zwolle waren tot aan de fusie onderdeel van Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens. De kunstacademie, CABK, was tot aan 2004 gevestigd in Kampen. De opleiding tot Docent Drama, de voormalige Expressieacademie is vlak voor de millenniumwisseling verhuisd van Kampen naar Zwolle. Het Conservatorium is gesticht in Zwolle.

De locatie Zwolle van ArtEZ bevat de volgende instituten:

 • ArtEZ Academie voor Art & Design - De voormalige CABK is in 2003 verhuisd uit Kampen naar Zwolle. Het is een academie met veel aandacht voor reflectie en ambachtelijke ontwikkeling. Het instituut bevat bacheloropleidingen op gebied van Graphic Design, Docentenopleiding Beeldende kunst en vormgeving, Illustration Design, Animation Design en Comic Design.
 • ArtEZ Academie voor Theater - Dit instituut heeft in Zwolle een bacheloropleiding: De opleiding Docent Theater Zwolle
 • ArtEZ Conservatorium - Aan het conservatorium in Zwolle kunnen studenten kiezen voor de bachelor- en master Muziek met als studierichtingen Klassieke Muziek en Jazz & Pop. Ook kan hier de bacheloropleiding Docent Muziek worden gevolgd. Studenten kunnen na deze bachelor doorstromen naar de master Kunsteducatie (zie hieronder).
 • ArtEZ Academie van Bouwkunst - Deze academie heeft in Zwolle een bacheloropleiding Interieurarchitectuur en een associate degree (een tweejarige hbo-opleiding) Interieurvormgever.
 • ArtEZ Expertisecentrum Kunsteducatie - Dit instituut heeft in Zwolle een masteropleiding Kunsteducatie en een lectoraat op gebied van kunsteducatie.

Bekende docenten en/of oud-studenten[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties