Arthur Darvill

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Arthur Darvill
Arthur Darvill, 2014
Algemene informatie
Geboortenaam Thomas Arthur Darvill
Geboren 17 juni 1982
Geboorteplaats Birmingham
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Werk
Jaren actief 2000 - heden
Beroep acteur
muzikant
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Thomas Arthur Darvill (Birmingham, 17 juni 1982) is een Brits acteur en muzikant.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Darvill werd geboren in Birmingham bij een moeder die actrice is. Tijdens zijn kinderjaren werkte zijn moeder met maskers, handpoppen en live acteren als lid van Cannon Hill Theatre in Birmingham en toerde door Engeland en ver daarbuiten. Zijn vader speelde op een hammondorgel voor diverse artiesten, waaronder Edwin Starr, Fine Young Cannibals en UB40. Darvill werd op tienjarige leeftijd lid van het jeugdtheater Stage2 Youth Theatre Company. Hij doorliep van 1993 tot en met 2000 de middelbare school aan de Bromsgrove School in Worcestershire. Hierna heeft hij ook gestudeerd aan de Royal Academy of Dramatic Art in Bloomsbury.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Darvill begon in 2008 met acteren voor televisie in de film He Kills Coppers, waarna hij nog meerdere rollen speelde in films en televisieseries. Hij is bekend van zijn rol als Rory Williams in de televisieserie Doctor Who (2010-2012) en van zijn rol als priester Paul Coates in de televisieserie Broadchurch (2013-2017). Naast het acteren voor televisie is hij ook actief in lokale theaters. Hij heeft eenmaal opgetreden op Broadway in New York, in 2013 speelde hij als understudy in de musical Once.

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Darvill was in zijn tienerjaren lid van de band Edmund, hierin speelde hij gitaar en keyboard. In zijn vrije tijd is hij vooral bezig met koken, bezoeken van het theater en muziekconcerten, het verzamelen van taxidermie dieren en het bekijken van voetbalwedstrijden van Aston Villa FC.

Karen Gillan & Arthur Darvill op het Comic-Con in 2012.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Films[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgezonderd korte films.

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgezonderd eenmalige gastrollen.