Arubaanse Volkspartij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Arubaanse Volkspartij of Partido di Pueblo Arubano is een Arubaanse christendemocratische partij.

De partij is nu onder leiding van Mike Eman. Hij nam de leiding over van de voormalige partijleider, Robertico (Tico) Croes, die aftrad na de negatieve verkiezingsresultaten van 2001. Croes was voorheen Minister van Financiën en eerder ook Minister van Toerisme en Economische zaken. Voormalig partijleider Henny Eman was van 1986 tot 1989 en van 1994 tot 2001 minister-president van Aruba.

De verkiezingen van 28 september 2001 werden door de Movimiento Electoral di Pueblo (Electorale Volksbeweging) gewonnen. De AVP behaalde 26,7% van de stemmen, 6 van de 21 zetels in de Staten. Na deze nederlaag en de aftreding van de partijleider, Dr. Tico Croes, bleef de partij zonder een duidelijke richting. Een groep jonge energieke kandidaten onder leiding van Mike Eman bracht de partij in een uitgebreide en langdurige herstructureringsfase. Mike Eman, Benny Sevinger, Otmar Oduber, Arthur Dowers en Desiree Croes hebben de partij een duidelijke doel gegeven. De partij bleef onder tijdelijke leiding van mr. Pedro Croes, wie de als vicevoorzitter fungeerde sinds voor de 2001 verkiezingen. In een partij congres in 2003 werden Mike Eman en Mary Wever (voormalige Minister van Arbeid en Onderwijs) voorgedragen als kandidaat partij-voorzitters. Mike Eman werd gekozen tot partij-voorzitter na een duidelijke overwinning.

Ondanks dat in de verkiezingen van 23 september 2005 de MEP elf zetels behaalde, kreeg de MEP 41% van de populaire stemmen. Dit was mogelijk vanwege de zogenaamde 'restzetelregeling'. Het aantal zetels van de AVP steeg naar acht, in tegenstelling tot de meeste voorspellingen.

De verkiezingen van 25 september 2009 werden door de Arubaanse Volkspatij gewonnen. De AVP behaalde 48% van de stemmen en daarmee kreeg elf zetels. met één restzetel in totaal twaalf zetels. Het kreeg daarmee de absolute meerderheid in de Staten van Aruba.

Coalities[bewerken]

De AVP heeft deel uitgemaakt van een aantal coalities: