Asafdichting

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een asafdichting is de afdichting van de ronddraaiende as naar de buitenwereld.

Er zijn 2 belangrijke toepassingen voor asafdichtingen:

Enkele uitvoeringsvormen:

Stopbuspakking[bewerken]

Een stopbuspakking aan de as van een afsluiter

Het pakkingmateriaal (gevlochten asbest met grafiet, teflon, ...) wordt in de vorm van ringen of strengen in de pakkingkamer rondom de as gebracht en aangedrukt met de pakkingdrukker. Een slijtbus over de as zorgt ervoor dat in de as zelf geen groeven ontstaan. Bij sleet kan de bus worden vernieuwd. Het aanspannen van de pakkingdrukker moet gelijkmatig gebeuren en zeker niet te vast, omdat daardoor alleen maar extra sleet en wrijving ontstaat. Het pakkingmateriaal kan dan zelfs verbranden. De geringe lekkage, die noodzakelijk is, zorgt meteen ook voor het afvoeren van de wrijvingswarmte. Deze soort van afdichtingen kan worden geregeld en vernieuwd zonder de pomp te demonteren.

Glijringafdichting[bewerken]

Glijringafdichting of mecanical seal

Bij het verpompen van bijtende, giftige of heel dure vloeistoffen en bij hoge druk en temperatuur voldoet de stopbuspakking niet wegens de permanente lekkage.

De glijringafdichting bestaat in principe uit 2 ringen, een die vaststaat in het huis en een die meedraait met de as.

Labyrint afdichting[bewerken]

Een eenvoudige labyrint afdichting

Een labyrintafdichting is een asafdichting waarbij de dichting tussen de rotor en de stator gevormd wordt door een labyrint dat de uitstroming van het fluïdum langs de as belemmert. Een labyrintafdichting wordt veel gebruikt in stoomturbines.