Asaph Hall

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Asaph Hall
Asaph Hall
Asaph Hall
Algemene informatie
Land Verenigde Staten van Amerika
Geboortedatum 15 oktober 1829
Geboorteplaats Goshen
Overlijdensdatum 22 november 1907
Overlijdensplaats Annapolis
Begraafplaats Goshen
Werk
Beroep astronoom, wiskundige, timmerman
Werkveld astronomie
Werkgever(s) Harvard-universiteit, Old Naval Observatorium
Studie
School/universiteit New-York Central College, McGrawville
Familie
Echtgenoot Angeline Stickney
Vader Asaph Hall II
Kinderen Percival Hall, Asaph Hall, Jr.
Persoonlijk
Talen Engels
Diversen
Lid van Russische Academie van Wetenschappen, American Academy of Arts and Sciences, Russische Academie van Wetenschappen, American Association for the Advancement of Science, National Academy of Sciences
Prijzen en onderscheidingen Gouden medaille van de Royal Astronomical Society (1879), Lalande Prize (1877), Ridder in het Legioen van Eer (1896)[1]
handtekening
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.

Asaph Hall (Goshen (Connecticut), 15 oktober 1829Annapolis (Maryland), 22 november 1907) was een Amerikaans astronoom, bekend van de ontdekking van Phobos en Deimos, de manen van Mars, in 1877.

Hall werd geboren in Goshen, Connecticut. Op 13-jarige leeftijd was hij genoodzaakt als leerjongen in dienst te treden bij een timmerman vanwege de dood van zijn beide ouders. Hij had een enorme passie voor de wiskunde. In 1856 begon hij te werken bij de sterrenwacht van de Harvard-universiteit in Cambridge, Massachusetts, waar al snel bleek dat hij een expert was in het berekenen van de omloopbanen van hemellichamen.

In 1862 werd Hall assistent-astronoom aan het United States Naval Observatory in Washington D.C., waar hij binnen het jaar na aankomst benoemd werd tot professor. In 1875 kreeg hij de verantwoordelijkheid over de 66-cm Great Equatorial Refracting Telescope, de grootste telescoop in zijn soort in die tijd.

In 1884 bewees hij dat de elliptische baan van Hyperion, een maan van Saturnus, een 'afwijking' toonde van +-20° per jaar.

Hij won de Gold Medal of the Royal Astronomical Society of Great Britain in 1879 en diverse andere onderscheidingen.

De Hall Krater op de maan is naar hem vernoemd.

Zie de categorie Asaph Hall van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
  1. http://articles.adsabs.harvard.edu/cgi-bin/nph-iarticle_query?bibcode=1908AN....177..127E&db_key=AST&page_ind=0&plate_select=NO&data_type=GIF&type=SCREEN_GIF&classic=YES.