Ask.com

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdkantoor van Ask.com in Oakland, Californië

Ask.com, vroeger bekend onder de naam Ask Jeeves is in de Verenigde Staten een bekende zoekmachine op het internet. Het marktaandeel in de Amerikaanse zoekopdrachten bedroeg in 2005 en 2006 6%. De zoekmachine werd in 1996 opgericht in Berkeley en heeft momenteel haar hoofdzetel in het naburige Oakland (Californië).

Ask Jeeves heeft jarenlang het beeldmerk gevoerd van de butler 'Jeeves' (uit de boeken van P.G. Wodehouse), waaraan vragen in natuurlijke taal gesteld konden worden. Jeeves is in 2006 met pensioen gegaan.

Ask.com heeft de ambitie om een serieus alternatief voor Google te worden en heeft in 2006 sites in diverse Europese talen geopend, waaronder een site in de Nederlandse taal. Sinds enkele jaren probeert Ask.com partnerschappen aan te gaan met makers van verschillende soorten software, wat soms tot gevolg heeft dat buiten de wil van de gebruiker om toolbars worden geïnstalleerd die moeilijk of niet te verwijderen zijn. Deze toolbars hebben tot gevolg dat browsers soms trager lijken op te starten, de zoekpagina wordt hierbij ook buiten de wil van de gebruiker om ingesteld naar Ask.com.

Externe links[bewerken]