Aspendos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het Romeinse theater van Aspendos
Resten van de Basilica van Aspendos
Kaart van Aspendos:1 Aquaduct, 2 Noordelijke poort, 3 Stadion, 4 Bouleuterion, 5 Oostelijke poort, 6 Markt, 7 Nymphaion, 8 Agora, 9 Basilica, 10 Exedra, 11 Theater, 12 Zuidelijke poort, 13 Thermen, 14 Gymnasion

Aspendos (Latijn:Aspendus) is een antieke Grieks-Romeinse stad in de provincie Antalya in Turkije. Aspendos ligt ongeveer 4 kilometer ten noorden van de plaats Serik en iets uit de kust tussen Antalya en Side.

Geschiedenis[bewerken]

Aspendos was in de oudheid een belangrijke stad in Pamphylië. De stad lag aan de rivier Eurymedon op ongeveer 16 kilometer van de kust van de Middellandse Zee. Volgens de overlevering werd Aspendos rond 1000 v.Chr. gesticht door Grieken uit de stad Argos. Uit de grote verspreiding van munten uit Aspendos blijkt dat het rond de 5e eeuw v.Chr. was uitgegroeid tot de belangrijkste stad van Pamphylië. In deze tijd was de Eurymedon tot aan Aspendos bevaarbaar en de stad werd rijk van de handel in zout, olie en wol.

In 333 v.Chr. betaalden de inwoners een grote som geld aan Alexander de Grote om te voorkomen dat hij een garnizoen van zijn leger in de stad zou stationeren. Men hield zich echter niet aan de afspraak en de stad werd bezet. In 190 v.Chr. gaf de stad zich over aan de Romeinen, die alle kunstschatten roofden. Aan het einde van de Romeinse tijd en in de Byzantijnse periode raakte de stad in verval.

Antieke bouwwerken[bewerken]

Aspendos staat bekend om het best bewaarde Romeinse theater uit de oudheid. Dit in het jaar 155 gebouwde theater heeft een diameter van 96 meter en biedt plaats aan 7.000 toeschouwers. Het gebouw is vrijwel intact bewaard gebleven.

Naast het theater zijn er nog restanten van een nymphaeum, basilica, agora en 15 kilometer van het aquaduct te bezichtigen.

Operafestival[bewerken]

Jaarlijks wordt in het theater een operafestival gehouden, het Aspendos International Opera and Ballet Festival.

Externe links[bewerken]

Deel van het aquaduct van Aspendos