ASR Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Asr verzekeringen)
Ga naar: navigatie, zoeken
ASR Nederland N.V.
Oprichting 1720
In 2000 fusie ASR Groep en Fortis AMEV
Op 3 oktober 2008 genationaliseerd
Sleutelfiguren Jos Baeten, voorzitter Raad van Bestuur
Hoofdkantoor Archimedeslaan 10
3584 BA Utrecht
Werknemers 4.088 in FTE‘s (ultimo 2012)
Producten verzekeringen
Omzet € 4.220 miljoen (2012, netto verzekeringspremies)
Winst Gestegen € 248 miljoen (2012)
Website www.asr.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

ASR Nederland is een Nederlandse verzekeringsgroep. De groep is indirect in handen van de Nederlandse Staat. ASR Nederland voert de merken: a.s.r., de Amersfoortse, Europeesche verzekeringen, Ardanta en Ditzo.

Geschiedenis[bewerken]

De ASR verzekeringsgroep ontstond in 1997 nadat het concern Stad Rotterdam (bestaande uit de verzekeraars Stad Rotterdam Verzekeringen en Woudsend Verzekeringen) Europeesche Verzekeringen en De Amersfoortse overnam. De nieuwe naam ASR was een samenvoeging van Amersfoortse en Stad Rotterdam.

In 2000 nam de Fortis groep de ASR Verzekeringsgroep over. De verzekeringsactiviteiten van Fortis bestonden tot dat moment uit de verzekeraars Amev, Ardanta en Falcon. De afkorting "ASR" bleef in stand om de verzekeringsactiviteiten aan te duiden, en stond nu voor AMEV en Stad Rotterdam. In 2003 voegde Fortis de verzekeraars AMEV, Stad Rotterdam en Woudsend samen tot één nieuwe verzekeraar: Fortis ASR. Het Fortis onderdeel Fortis Verzekering Nederland N.V. bestond sindsdien uit Fortis ASR, De Amersfoortse, Europeesche Verzekeringen, Ardanta en Falcon (waaronder ook Interlloyd en VSB-leven hoorden).

Tijdens de wereldwijde kredietcrisis kwam Fortis in de zomer en herfst van 2008 in grote problemen, wat er op 3 oktober 2008 toe leidde dat de Nederlandse onderdelen van Fortis werden genationaliseerd. Het Fortis-onderdeel Fortis Corporate Insurance is afzonderlijk verkocht en maakte geen onderdeel uit van ASR Verzekeringen. De naam van het verzekeringsbedrijf werd nieuw leven ingeblazen: op 21 november 2008 maakt minister Wouter Bos de nieuwe naam van Fortis Verzekering Nederland N.V. bekend: ASR Nederland N.V.. Fortis ASR is verder gegaan onder de naam ASR Verzekeringen. Per 25 januari 2013 is de naam gewijzigd naar a.s.r. Het hoofdkantoor staat in Utrecht, en er zijn nevenvestigingen in Amersfoort (de Amersfoortse), Enschede (Ardanta) en Amsterdam (Europeesche Verzekeringen).

De Nederlandse Staat wil het bedrijf op (korte) termijn weer in private handen brengen.[1] In voorbereiding daarop is de verzekeraar samen met andere Fortis-onderdelen in handen gebracht van de door de Nederlandse Staat gecontroleerde Stichting administratiekantoor beheer financiële instellingen (NL Financial Investments of NLFI).[2] ASR keert inmiddels weer jaarlijks dividend uit en opereert zonder kapitaalsteun van de Staat.[3] Voor de Nederlandse verzekeringssector wordt verwacht dat de markt gaat consolideren, zodat er een kleiner aantal grotere spelers overblijft.[3] ASR kan een rol spelen in deze consolidatiebeweging, verschillende partijen hebben zich bij NLFI en ASR gemeld als geïnteresseerde overnemer.[3] De Staat heeft gekozen voor twee mogelijkheden die allebei serieus aandacht krijgen, de zogenaamde “dual track” benadering, om de opbrengst voor de Staat te maximaliseren.[3] ASR gaat zich voorbereiden op een beursgang en de NLFI onderzoekt gelijktijdig de mogelijkheden voor een consolidatie met andere verzekeraars.[3]

Sponsoring[bewerken]

Sinds 1991 hebben ASR en haar voorgangers (Stad Rotterdam, Fortis) de voetbalclub Feyenoord gesponsord. Per 27 januari 2013 heeft ASR haar plek op de Feyenoord-shirts voor het laatste halfjaar cadeau gedaan aan Diergaarde Blijdorp. Na het seizoen 2012-2013 stopte ASR als sponsor.

Bedrijfsonderdelen[bewerken]

ASR Nederland omvat de volgende Nederlandse verzekeraars:

  • ASR Verzekeringen is de nieuwe naam van het voormalige Fortis ASR. ASR Verzekeringen is onderdeel van ASR Nederland. De roots van ASR Verzekeringen komen voort uit de bedrijven AMEV, Stad Rotterdam en Woudsend. Per 1 november 2010 is ook het label Falcon Leven samengevoegd met ASR Verzekeringen.[4]
  • Ditzo is het nieuwste onderdeel van ASR Nederland. Hoewel Ditzo zich profileert als verzekeraar is Ditzo feitelijk een gevolmachtigd agent van ASR Nederland.
  • De Amersfoortse (Amersfoortse Leven, Amersfoortse Schade en Amersfoortse Zorg).[5]
  • Ardanta (uitvaartverzekeringen).
  • Europeesche Verzekeringen (reisverzekeringen en recreatieverzekeringen).

Woekerpolisaffaire[bewerken]

In de woekerpolisaffaire is een schikking bereikt: 780 miljoen euro wordt uitgekeerd aan mensen die beleggingsverzekeringen hebben of hebben gehad bij ASR, De Amersfoortse, Falcon, Interlloyd Leven, VSB Leven, AMEV, Stad Rotterdam en Woudsend. Op 7 februari 2011 werd in de uitzending van TROS Radar bekendgemaakt dat de regeling verder wordt uitgebreid, onder andere met het zonder kosten overstappen naar andere producten.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Volkskrant, 21-11-08
  2. Minister De Jager van Financiën informeert de Tweede Kamer over de start van NLFI, 7 oktober 2011
  3. a b c d e Ministerie van Financiën Toekomstplannen ABN AMRO, ASR en SNS REAAL, 23 augustus 2013, geraadpleegd op 23 februari 2014
  4. http://www.infinance.nl/news/9366/142109/ASR-haalt-Falcon-Leven-uit-de-lucht.html
  5. In december 2010 is N.V. Amersfoortse Levensverzekering Maatschappij gefuseerd met ASR Levensverzekering N.V.; voor de klanten van de eerstgenoemde wordt "Amersfoortse" als handelsnaam gehandhaafd.