Associated Press

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gebouw van AP in New York

Associated Press (AP) is een Amerikaans persbureau met een hoofdkantoor in New York[1]. AP was in 2007 met 243 bureaus gevestigd in 121 landen en had zo'n 4000 medewerkers. De Nederlandse vestiging bevindt zich in Amsterdam.

Situering[bewerken | brontekst bewerken]

Het bureau is in 1892 ontstaan uit een samenvoeging van verschillende persbureaus. Het bedrijf is een coöperatieve organisatie waarvan 1500 Amerikaanse dagbladen eigenaar zijn.[2]

Tussen 1942 en 1945 wisselde het persbureau Associated Press met instemming van het Witte Huis ongeveer 40.000 foto's uit met nazi-Duitsland.[1]

Het persbureau won tientallen Pulitzerprijzen, waarvan de meeste voor fotografie.[3] Fotograaf Oded Bality won in 2008 met een foto over de ontruiming van een nederzetting in Israël. Een team van zeven fotografen won in 2007 met beelden van de Irakoorlog.

In de categorie onderzoeksjournalistiek wonnen in het jaar 2000 de journalisten Sang-Hun Choe, Charles J. Hanley, Martha Mendoza en Randy Herschaft met onthullingen over een tijdens de Koreaanse Oorlog door Amerikaanse soldaten aangericht bloedbad bij No Gun Ri Bridge. Deze gebeurtenis, waarbij honderden Koreanen omkwamen, was tientallen jaren stilgehouden.

Werk in openbare collecties (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]