Asterix als legioensoldaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Asterix als legioensoldaat
Orig. titel Astérix légionnaire
Scenario René Goscinny
Tekeningen Albert Uderzo
Eerste druk 1967
Lijst van albums van Asterix
Portaal  Portaalicoon   Strip

Asterix als legioensoldaat (in het Frans: Astérix légionnaire) is een strip van Asterix, uit 1967. De uitgave tot 2005 draagt de Nederlandse titel Asterix en het 1ste legioen.

Inhoud[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het verhaal begint met Obelix die verliefd wordt op Walhalla. Zij is echter verloofd met Tragicomix. Wanneer ze bericht ontvangt dat Tragicomix gedwongen is ingelijfd bij het leger van Caesar en als versterking naar Afrika wordt gestuurd (waar een burgeroorlog woedt tussen Caesars Populares en de Optimates onder leiding van Scipio), besluit Obelix uit liefde voor haar Tragicomix te gaan bevrijden. Hij en Asterix besluiten zich aan te melden als rekruten voor het Romeinse leger om zo in Afrika te komen.

Asterix en Obelix ondermijnen tijdens de training voortdurend het gezag van de centurio's Hotelterminus en Wattunclus, die tot wanhoop worden gedreven. Zo eisen ze beter eten en andere voorzieningen. Als gevolg hiervan is de eenheid waarvoor ze worden opgeleid dan ook allesbehalve goed voorbereid op de komende gevechten.

Wanneer onze vrienden eenmaal in Afrika zijn aangekomen, blijkt Tragicomix reeds gevangen te zijn genomen door de Optimates in een eerdere veldslag. Asterix en Obelix gaan hem bevrijden, waarbij ze gelijk het kamp van de Optimates met de grond gelijk maken. Deze denken dat de Populares hen aanvallen, waarna beide partijen zich klaar maken voor de strijd. De Galliërs bezorgen met hun gedrag Caesar onbedoeld de overwinning in de Slag bij Thapsus. Uit dank laat Caesar hen terugkeren naar hun dorp, met Tragicomix.

Obelix is over zijn verliefdheid heen. Maar Walhalla geeft Asterix als dank voor het terugbrengen van haar geliefde een dikke kus, en nu heeft Asterix het zwaar te pakken.

Personages uit het verhaal[bewerken]

Naast de algemene personages die in alle strips voorkomen spelen een rol in dit verhaal:

 • Hotelterminus, de centurio van het centurie (1e legioen, 3e cohort, 2e manipel, 1e centurie) waar Asterix en Obelix in verzeild raken. Hij probeert zijn legionairs in bedwang te houden, maar dit lukt niet.
 • Wattunclus, de collega van Hotelterminus. Hij gaat mee als tweede leider, en het is zijn taak de legionairs klaar te stomen voor de oorlog. Dit zorgt voor komische situaties.
 • Tonnic, een Goot die in het centurie zit. Hij spreekt echter een andere taal (het Gotisch) en daardoor moet de tolk alles voor hem vertalen, wat tot humoristische situaties leidt.
 • Colatic, een Goot die afgewezen wordt voor het leger omdat hij te mager is.
 • Vlamix, een Belg die in het centurie zit. Hij is om onbekende reden in het legioen gegaan en probeert er het beste van te maken door veel humor te gebruiken.
 • Minitax, een Brit die in het centurie zit. Hij is nogal een vreemd figuur, met zijn eigen gebruiken. Hij is de enige die het smerige soldatenvoedsel lekker vindt.
 • Tennis, een Egyptenaar die in het centurie zit. Hoe hij echt heet is een raadsel. Hij praat alleen Egyptisch, en door een misverstand is hij in het leger gekomen. Hij dacht dat hij zich aan het inschrijven was voor een vakantie. Zelfs aan het eind van het verhaal denkt hij nog steeds dat hij op vakantie is.
 • Plazadetoros, een Griek die in het centurie zit. Hij ligt voortdurend overhoop met zijn centurion over geld en als hij even de kans krijgt probeert hij wat bij te verdienen door bijvoorbeeld te dobbelen.
 • een tolk, een klein mannetje dat meereist met het centurie om te vertalen wat Tennis en Tonnic zeggen.
 • Acidohydrochlorus ook wel HCL genoemd, spion. Zijn schuilnaam is afgeleid van de chemische formule voor zoutzuur.
 • Scipio, de vijand van Caesar in het verhaal. Hij is de leider van het legioen dat in oorlog is met Caesar.

Achtergrond[bewerken]

 • Dit is het eerste Asterix-album waarin Asterix en Obelix beide interesse tonen in vrouwen.
 • Veel van de rekruten die samen met Asterix en Obelix zich inschrijven bij het leger, zijn stereotypen op verschillende bevolkingsgroepen. Zo heeft de Belg dezelfde kuif als Kuifje, praat de Egyptenaar enkel in hiërogliefen, en is de Brit de enige die het slechte eten in het leger waardeert (omdat de Britse keuken nog veel erger is).
 • Enkele elementen van het verhaal, zoals het aansluiten door Asterix en Obelix bij het leger om Tragicomix te redden, zijn terug te vinden in de film Asterix contra Caesar. In de film is echter Walhalla ook een gevangene, en brengt de zoektocht hen uiteindelijk naar Rome.
Door Goscinny en Uderzo: Asterix de Galliër · Het gouden snoeimes · Asterix en de Goten · Asterix als gladiator · De ronde van Gallia · Asterix en Cleopatra · De strijd van de stamhoofden · Asterix bij de Britten · Asterix en de Noormannen · Asterix als legioensoldaat · Asterix en het ijzeren schild · Asterix en de Olympische Spelen · Asterix en de koperen ketel · Asterix in Hispania · De intrigant · Asterix en de Helvetiërs · De Romeinse lusthof · De lauwerkrans van Caesar · De ziener · Asterix op Corsica · Het geschenk van Caesar · De grote oversteek · Obelix & Co. · Asterix en de Belgen
Door Uderzo: De broedertwist · De odyssee van Asterix · De zoon van Asterix · Asterix in Indus-land · De roos en het zwaard · De beproeving van Obelix · Asterix en Latraviata · Het pretpakket · Het geheime wapen · De verjaardag van Asterix & Obelix: Het gulden boek
Door Ferri en Conrad: Asterix bij de Picten
Animatiefilms: Asterix de Galliër · Asterix en Cleopatra · Asterix verovert Rome · Asterix contra Caesar · Asterix bij de Britten · Asterix en de knallende ketel · Asterix in Amerika · Asterix en de Vikingen
Live-action films: Asterix & Obelix tegen Caesar · Asterix & Obelix: missie Cleopatra · Asterix en de Olympische Spelen · Asterix en Obelix: in dienst van de majesteit
Personages: Asterix · Obelix · Idéfix · Kakofonix/Assurancetourix · Heroïx/Abraracourcix · Panoramix · Nestorix/Agécanonix · Lijst van personages in de verhalen van Asterix
Overig: Asterix en de waarheid · Hoe de kleine Obelix in de ketel van de druïde viel · Parc Astérix · (computer)spellen