Atbash

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Atbash is een eenvoudige substitutieversleuteling vergelijkbaar met Caesarrotatie. Atbash komt voor in het Bijbelboek Jeremia (25:26 & 51:41) en wordt geassocieerd met de esoterische methodologien van Joodse mystici. De naam komt uit het Hebreeuws en illustreert de werking, de eerste (letter) wordt de laatste. A (aleph) wordt Z (taw), B (beth) wordt Y (sin of shin); atbash.

Een minder bekende en meer betwiste variant van atbash, atbam, komt schijnbaar voor in Jesaja (7:6). Deze methode is volledig gelijk aan het Caesaralfabet.

Hiernaast bestaat er ook nog de atbah variant waarbij de letters worden omgezet in cijfers en vervangen door het equivalent waarmee het 10 wordt, zodoende wordt Aleph (de eerste letter) vervangen door teth (de negende). Het is onduidelijk wat er exact gebeurd met letters die boven de 10 uitkomen en deze variant komt niet voor in de bijbel. Een voorbeeld is wel te vinden in de Talmoed (Seder Mo'ed, Sukkah 52b).

Werking[bewerken]

Voor versleuteling noteert men het alfabet als volgt:
A B C D E F G H I J K L M
Z Y X W V U T S R Q P O N
Om te versleutelen men zoekt de te versleutelen letter en vervangt deze door de corresponderende letter daarboven of daaronder. Zodoende wordt een sleuteltekst als de kunst van het oorlogvoeren versleuteld tot wv pfmhg ezm svg llioltelvivm.

Aangezien atbash een eenvoudige vorm van substitutie is zijn berichten versleuteld middels dit cijfer zeer kwetsbaar voor frequentieanalyse.

Trivia[bewerken]

  • Atbash komt voor in de door Dan Brown geschreven bestseller, De Da Vinci Code.
  • Het versleutelen/ontcijferen is zeer eenvoudig te bewerkstelligen met behulp van het computerprogramma sed.

sed -e 'y/abcdefghijklmnopqrstuvwxyz/zyxwvutsrqponmlkjihgfedcba/'

Bronnen[bewerken]

  • Kahn, David ([1967]1996) The Codebreakers. The Comprehensive History of Secret Communication from Ancient Times to the Internet. Revised and Updated.. Scribner ISBN 0-684-83130-9