Atledo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
A.T.V. Atledo
Volledige naam A.T.V. Atledo
Bijnaam Atledo
Plaats Vlag van Nederland Dongen
Opgericht 30 augustus 1982
Leden 638 (31-12-2019)[1]
Baan Kunststof, 6-baans
Clubtenue
Clubtenue

Clubtenue

Portaal  Portaalicoon   Atletiek

Atletiek- en Trimvereniging Atledo (A.T.V. Atledo of gewoon Atledo) is een atletiekvereniging, die is opgericht op 30 augustus 1982. Atledo is gevestigd op het sportpark Hertog Jan in Dongen. Atledo is aangesloten bij de Atletiekunie,[2] de Federatie van Dongense Sportverenigingen en de Nederlandse Katholieke Sportfederatie (NKS). Atledo telt ruim 700 leden en is daarmee een van de grootste atletiekverenigingen van Regio 13 (Midden-Brabant) van de Atletiekunie. Atledo is sinds 2000 een geprivatiseerde vereniging. In dat jaar krijgt Atledo ook een zeslaans kunststofbaan, die geopend wordt door Fanny Blankers-Koen. In 2004 wordt de Ton van der Vleuten-kantine geopend door de voorzitter van NOC*NSF, Erica Terpstra.

Bij Atledo worden de technische atletiek en de loop- en wandelsport beoefend. Naast de recreatieve en wedstrijdsport zijn de sociale functie van het verenigingsleven en het gezondheidsaspect belangrijk.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 9 september 1979 startte Coen Pfrommer, op verzoek van Ton Peters en Cees Mutsaers, met zeven leden een soort dependance van A.T.V. Scorpio uit Oosterhout, omdat Dongen toen nog geen atletiekvereniging kende. De trainingsgroep richtte zich vooral op jeugdleden tot ongeveer veertien jaar. Omdat het aantal jeugdleden tot ruim 80 opliep, ondanks training op een drassig veld dat doorsneden werd door een sloot, besloot men in het voorjaar van 1982 een atletiekvereniging in Dongen op te richten. Op 30 augustus 1982 is de oprichting een feit. Het eerste bestuur bestaat uit: Cor van de Pol (voorzitter), Jan de Wee (secretaris), Henk Elfrink (penningmeester) en de overige bestuursleden Aad van de Kaaij (technische commissie), Henk van Gils (activiteitencommissie), Fer van Dun (wedstrijdcommissie) en Kees Verbunt (materiaalbeheer). In 1985 wordt Frans Akkermans voorzitter en hij zal dat ruim twintig jaar blijven.

In 1991 begint Atledo op initiatief van Wim Bakker met het Aspirantenprogramma, bedoeld om nieuwe (trimmende) leden te trekken. Het wordt een groot succes en de motor achter de gestage ledengroei van Atledo. Na een aantal aanpassingen heet de instapgroep tegenwoordig Run for Fun. Op het hoogtepunt (in 2003) heeft de vereniging 950 leden.

Ondanks dat Atledo al snel met de gemeente gaat praten over een kunststofbaan, zal het nog tot 1999 duren voordat Dongen (gemeente) de aanleg van een zeslaans kunststofbaan goedkeurt. Deze wordt in augustus 2000 geopend door atletieklegende Fanny Blankers-Koen. In de tussentijd organiseert Atledo op 22 juni 1996 wel de Nationale Grasbaan Kampioenschappen.

Daarna wordt aan de bouw van een nieuw clubhuis begonnen. In 2004 wordt het geopend door de voorzitter van NOC*NSF, Erica Terpstra.

In 2010 staat Atledo aan de wieg van de Federatie van Dongense Sportverenigingen.

Afdelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Atledo bestaat uit drie afdelingen:

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

Atledo organiseert jaarlijkse meerdere evenementen, waarvan de stratenloop Dwars Door Dongen op de tweede zaterdag van juni de belangrijkste is. Daarnaast organiseert Atledo in januari de Atledo Indoor (in sporthal De Salamander te Dongen), in februari de Atledo Cross, in april de Atledo Werp3kamp, in mei de Atledo Avondwedstrijd, eind september/begin oktober de traditionele clubkampioenschappen en eind december de Atledo Kerstafettemarathon.

Bekende (oud-)leden[bewerken | brontekst bewerken]

Sportgala Dongen[bewerken | brontekst bewerken]

Jaarlijks organiseert de gemeente Dongen een sportgala waarbij de sportman, sportvrouw en sportploeg bij de jeugd en de volwassenen wordt gekozen. Sinds 2007 zijn veel sporters en ploegen van Atledo genomineerd en gekozen tot sporter of sportploeg van het jaar. Tussen 2008 en 2015 won elk jaar een Atledojunior de titel sportman junior van het jaar bij de jongens. Phill Pols won voor zijn prestaties in 2014 de eerste Nadine Broersen-prijs voor grootste aanstormend talent. Anne de Jong kreeg diezelfde prijs het jaar erop voor haar prestaties in 2015.[3]

Jaar Sportman junior Sportvrouw junior Sportman senior Sportvrouw senior Sportploeg junior Sportploeg senior Nadine Broersen-Prijs voor aanstormend talent
2007 Mark Schellekens
2008 Mark Schellekens
2009 Lekan Dalenberg
Mark Schellekens
Sjef Schellekens
2010 Lekan Dalenberg Competitieteam vrouwen Masters
2011 Lekan Dalenberg
Geert van Krevelen
Competitieteam jongens C-junioren
2012 Cas Blakenburg Maxime Beverwijk
Marjolein Bogers
2013 Phill Pols
Jelle de Roon
Glenn Pols
Marjolein Bogers Competitieteam jongens C-junioren
2014 Phill Pols
Lekan Dalenberg
Riet Jonkers-Slegers
Linda Schoenmakers
Phill Pols
2015 Phill Pols
2016 Anne de Jong

Voorzitters Atledo[bewerken | brontekst bewerken]

Naam Begin / Eind
van functie
Cor van de Pol 1982 – 1984
Frans Akkermans 1984 – 2005
Hans van Loenhout 2005 – 2009
Gerdjan Kipping 2009 – 2014
André Langeveld 2014 – 2018
Marcel Oerlemans 2018 - heden