Attractiepark Slagharen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Attractie- & Vakantiepark Slagharen
Logo Attractiepark Slagharen
Logo Attractiepark Slagharen
Locatie Slagharen, Vlag van Nederland Nederland
Eigenaar Parques Reunidos
Opening 1963
Eerdere namen Shetland Ponypark Slagharen
Seizoen Maart/april - oktober / Weekenden in december
Oppervlakte 50 ha
Bezoekers 1,45 miljoen (2011)
Medewerkers ±1000
Attracties
Totaal 35
Achtbanen 2
Waterattracties 4
Darkrides 1
Officiële website
Attractie- & Vakantiepark Slagharen op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken
Wigwamwereld in Slagharen.
De Yellowstonehuisjes in Slagharen.

Attractie- & Vakantiepark Slagharen is een Nederlands attractiepark en vakantiepark. Het park bestaat sinds 1963 en ligt in Slagharen, gemeente Hardenberg, Overijssel. De internationale naam is Themepark & Resort Slagharen.

In 2004 trok het park 1,3 miljoen bezoekers. In 2005 t/m 2008 kwamen er 1,4 miljoen bezoekers en in 2011 1,45 miljoen bezoekers. Er werken ongeveer 1000 mensen.

Geschiedenis[bewerken]

In 1963 bouwde winkelier Henk Bemboom een aantal vakantiehuisjes op een stuk landbouwgrond rond een oude boerderij in Slagharen. Als extra attractie bood hij bij elk vakantiehuisje een Shetlandpony en een wagentje aan, een uniek idee omdat deze pony's in die tijd nog zeldzaam waren in Nederland. Met Pinksteren 1963 werd het Shetland Ponypark Slagharen met 24 vakantiehuisjes geopend. Al snel werden meer huisjes bijgebouwd en voor gasten en dagbezoek kwam er ook een speeltuin en een zwembad, later gevolgd door meer en grotere attracties. Het park werd bekend onder de naam Ponypark Slagharen.

Op 6 maart 1981 verwoestte een brand het deel van het terrein waar nu het monorailstation, zwembad en Music Hall zijn gevestigd. Bij de brand gingen onder meer het cowboydorp Texas in Holland, een restaurant, orgelzaal, het monorailstation met twee treinen en een draaimolen verloren. De brand is vermoedelijk aangestoken.

In 1990 werd directeur Bemboom opgevolgd door zijn zoon Bouwe en dochter Henric Bemboom.

Toen het park in 2008 45 jaar bestond veranderde de naam in Attractie- & Vakantiepark Slagharen. In 2012, toen het park 49 jaar bestond, werd het overgenomen door de groep Parques Reunidos en was Attractiepark Slagharen dus niet meer in handen van de familie Bemboom.

Oprichter Henk Bemboom overleed op 27 mei 2014 op 93-jarige leeftijd.[1]

Park[bewerken]

Attractiepark[bewerken]

Het attractiepark bestaat uit 2 delen, verbonden door de Mainstreet met winkels en restaurants. Het park telt meer dan 40 attracties, waaronder twee achtbanen: de Thunder Loop en de Mine Train. Ook is er een wildwaterbaan: Ripsaw Falls en een speciaal zwembad voor de gasten van het vakantiepark, Rocky Mountain Springs. Vanaf de ingang is het rechtse deel het drukste met attracties als de Zweefapollo, Enterprise en de Free Fall. Aan de linkerkant vind je de klassieker Thunder Loop, de Wild West Adventure, Tomahawk en vanaf 2013 het Flying Cloud, ook wel bekend als de Droomboot. Attractiepark Slagharen kreeg in 1978 een monorail. Vanuit de monorail (2 haltes) is het park te bezichtigen. Ook is er een kabelbaan met stations bij de Apollo en bij de Kids Country. Vanaf seizoen 2013 verhuist zoals al eerder genoemd het Flying Cloud van de rechterkant van het park naar de linkerkant, en komt op de plaats van de Zwunka. Aan de rechterkant gaan de attracties Nautilus en Rodeo Rider weg en worden vervangen door nieuwe attracties.

In het park zijn 6 thema's: Indian, Yellowstone, New Orleans, Mexican, Wild West en Jules Adventureland (Genoemd naar de Franse schrijver Jules Verne).

De drukste bezoekdagen zijn de maandag en vrijdag (wisseldag vakantiepark), en de weekenden.

Thunder Loop
Main Street Slagharen
De attracties Free Fall, Flying Cloud, Zweefapollo en Ripsaw Falls en op de voorgrond de kantoren
Het andere deel van het park met de achtbaan Thunder Loop, de Eagle, de Wild West Adventure.
Free Fall

Vakantiepark[bewerken]

Attractie- & Vakantiepark Slagharen bestaat natuurlijk ook nog uit het Vakantiepark. Op het park staan stacaravan's en bungalows. Ook is er de Wigwamwereld Slagharen, bestaand uit wigwamtenten. Sinds 2002 is er naast de Wigwamwereld ook een camping, die eigendom is van Attractiepark Slagharen. Naast de Wigwamwereld is een waterspeelplaats, Sunny Beach. Er zijn plannen om in te toekomst achter de camping nieuwe verblijfslocatie's te realiseren, de zogenoemde Barn's. Dit zijn huizen die eruit zien als een soort van Amerikaanse boerderij die uitkijken op een echte prairies. Als dit gebeurt wordt de Monorail vermoedelijk ook doorgetrokken hierheen.

Parades[bewerken]

Sinds 2005 is er de Slagharen Zomerparade te zien. In de Zomerparade zijn onder andere steltenlopers, oldtimers, clowns en de mascottes te zien. De Zomerparade begint om 17.00 uur en is alleen in te zien in de vakanties en in de weekenden.

Sinds 2006 is de Lichtjesparade (officieel de Miracle of Lights Parade) te zien. De lichtjesparade is hetzelfde als de Zomerparade, maar dan worden het park, de voertuigen en personages verlicht door duizenden lampjes. De lichtjesparade begint om 19.30 uur en is alleen te zien in de herfstvakantie.

De parades gaan vanaf het kabelbaanstation bij de molen door de Mainstreet tot aan de fontein, en vice versa.

Sinds 2011 is er de Mardi Gras parade te zien. Dit staat helemaal in het teken van het Amerikaanse Zomercarnaval Mardi Gras. In de parade zijn er speciale carnavals wagens te zien en danseressen. De parade is alleen te zien in de zomervakantie om 18.30 uur. Ook het park is extra feestelijk aangekleed.

Aankondigingsbord van de Mardi Gras, het Amerikaanse Zomercarnaval van Attractiepark Slagharen!
Showbord van het American Circus & Show Theater!

SBS 6[bewerken]

In dit park organiseert SBS 6 sinds 2010 jaarlijks in het voorjaar het Grote SBS Paasfeest, waarbij kinderen massaal eieren moeten zoeken in het park en de Paashaas een bezoek brengt. Een variant hierop, het Grote SBS Sinterklaasfeest wordt sinds 2011 in het najaar gehouden, rond Sinterklaastijd. Hierbij zijn de eieren vervangen door chocoladeletters en brengen Sinterklaas en Zwarte Piet een bezoek aan het park. Hierbij kan tevens een vakantie in het park worden gewonnen indien het gouden ei(SBS Paasfeest) of de gouden chocoladeletter(SBS Sinterklaasfeest) wordt gevonden. Verder treden tijdens beide feesten diverse artiesten op. Ook is het programma "Actie in het attractiepark" opgenomen in het park.

Attracties[bewerken]

Dit is een lijst van de attracties en souvenirwinkels:

Attractie Jaar geopend Bouwer Bijzonderheden
Mine Train 2001 Vekoma De Mine Train staat op de plaats waar voorheen de Keverbaan stond, een Zierer achtbaan. Tijdens de rit wordt er gefotografeerd.
Ripsaw Falls 1991 Reverchon Ripsaw Falls is een wildwaterbaan. Tijdens de rit wordt er gefotografeerd.
Rosies Playground  ?  ? Een overdekte kinderspeelplaats
Las Vegas  ?  ? Een speelhal met videogames
Enterprise 1977 Schwarzkopf Een enterprise
Expedition Nautilus 2013 MACK Rides. Een Twist 'n' Splash. Een van de jubileumattracties. Een deel van de thematisering van de verwijderde Nautilus is in deze attractie verwerkt.
Monorail 1978 Schwarzkopf Het was de eerste in Nederland. Een van de stations is vervangen na een brand in 1981
Magic Bikes 2013 Zamperla Vliegende fietsen. Dit is een van de jubileumattracties.
Merry go Mad  ?  ? Ook wel bekend als Engelse Draaimolen. Het is de kleinste draaimolen in het park.
Flying Cloud 1984 Weber De Flying Cloud is een grote boot die helemaal over de kop gaat. Ook wel bekend als Droomboot of Traumboot.
Cable Car 1976 Seilbahnbau Gmbh
Apollo 1979 Schwarzkopf / Bemboom Rides Een zweefmolen, met schommels bevestigd aan een ring die om een grote maan draait.
Hot Shot Games  ?  ? Ballen gooien
Euroball 1982 valco Ballen schieten met kanonnen. De kanonnen staan in een omgebouwde kermiswagen
Free Fall 2003 Fabbri Een vrije val van 40 meter
Octopus 1973 Schwarzkopf Een Polyp
Gallopers  ? Zierer Een draaimolen met paarden, de grootste in het park.
Sky Tower 1999 Schwarzkopf Een uitkijktoren van 30 meter hoog. In 1975 gebouwd als de zeppelin die in 1999 is omgebouwd tot de Sky Tower.
Mainstreet 2002 Bikkel Dienstverlening Hoogeveen Een winkelpromenade uit het wilde westen met kledingwinkels en restaurants.
Big Wheel 1979 Schwarzkopf Een reuzenrad van 50 meter hoog.
El Teatro 1978  ? Vanaf seizoen 2007 vestigde hierin de, 20 minuten durende, 4D-film Haunted House. Vanaf 2010 is er de 4D-film Turtle Vision te zien. Deze 4D-film is gebaseerd op de bioscoopfilm Robin Hoods avonturen.
Lucky Nugget 2002  ? Een speelhal met gokautomaten. Heette eerst Crystal Palace
White Water 1991 Van Egdom Een waterglijbaan in rubberbootjes. Heette eerst Hara Kiri.
Fogg's Trouble 2013 Zamperla Een Rocking' Tug. Een van de jubileumattracties.
Dancing Water Theater 1965  ? Vernieuwd in 1983 en 2008. Heette eerst Waterorgel.
Rocky Mountain Springs 1987  ? Een overdekt zwembad met een glijbaan. Heette eerst Bergbad.
Music Hall Stond eerst bekend als de bingo-hal. In 2009 verbouwd tot theater.
Western Village Theater 2010  ? Geopend na het verdwijnen van de Wild West Show
Old Timer 1995  ? Een rondrit in Old Timers.
Kid's Country 1995  ? Heette eerst Kinderland
Schiethal  ?  ? Schieten met geweren in een kroeg, waarbij het de bedoeling is de voorwerpen en personen te raken.
Thunder Loop 1979 Schwarzkopf De achtbaan heeft 1 looping. Tijdens de rit wordt een film gemaakt die men daarna kan bestellen op cd-rom bij de uitgang. De eerste rit werd gemaakt door Pieter van Vollenhoven. Vanaf 2008 is er ook een videocamera in de stoel gebouwd die de rit opneemt.
Goldmine 1998  ? Het zoeken van goud door middel van een zeef wat daarna tot een gouden medaille wordt geslagen.
Loggers Slide 1995  ? Een houten speeltoestel. Heette eerst Houtvester Speelplaats.
Randys Water Splash 1994  ? Een soort zwembad voor kleine kinderen, in de Kids Country.
Tomahawk 1996 HUSS Park Attractions Een zogenaamde Troika. Tomahawk is het Indiaanse woord voor bijl. Gerenoveerd in 2005.
Chuck Wagon 1999 Zamperla Een klein reuzenrad voor de wat kleinere kinderen.
Pirate 1997 HUSS Park Attractions Een schommelschip. Heette eerst Piraat.
Kerk  ?  ?
The Eagle 1998 HUSS Park Attractions De Eagle is een draaimolen die via een toren op een hoogte van meer dan 20 meter wordt gehesen, en waarbij de gondels doorheen de lucht klieven. De gondels hebben de vorm van een Arend
American Circus In het American Circus worden jaarlijks verschillende shows opgevoerd. In 2008 was hier ter gelegenheid van het 45 jarig jubileum de Celebration Show te zien.
Mountain Slide 1974 ? Een glijbaan waarop je op een jute-zak moet zitten.
Wild West Adventure 2001 MACK Rides Een dark water ride. Opvallend is dat deze tocht wordt gemaakt in wildwaterbaanbootjes. De Wild West Adventure is speciaal gemaakt voor Slagharen
The Passepartout Explorer 2013  ? Kinderracebaan. Een van de jubileumattracties, staat op de plaats van de verwijderde Ocean of Darkness

Op 11 juni 2012 werd bekend via de website van attractiepark Slagharen dat Rodeo Rider, Ocean of Darkness, Dream Catcher en de Enterprise in seizoen 2012 hun laatste rondjes zullen draaien. Deze zijn inmiddels verwijderd, op de Enterprise na toen uiteindelijk werd besloten deze klassieker te laten staan. Voor deze attracties zijn de jubileumattracties Expedition Nautilus, Fogg's Trouble, Magic Bikes en Passepartout Explorer voor in de plaats gekomen.

Verwijzingen[bewerken]

  1. Slagharen.com, 3 juni 2014

Externe link[bewerken]

België: Bellewaerde · Bobbejaanland · Boudewijn Seapark · Mega Speelstad · Plopsaland De Panne · Plopsa Indoor Hasselt · Plopsa Coo · Walibi Belgium
Bulgarije: Sofia Land
Denemarken: Bakken · BonBon-land · Djurs Sommerland · Fårup Sommerland · Legoland Billund · Tivoli Gardens · Tivoli-Karolinelund
Duitsland: Belantis · CentrO Park · Churpfalzpark · Eifel Park · Europa-Park · Fort Fun · Hansa Park · Heide-Park · Holiday Park · Hollywood- und Safaripark · Kernies Familienpark · Legoland Deutschland · Movie Park Germany · Phantasialand · Rasti-Land · Ravensburger Spieleland · Schwaben Park · Serengeti Park · Skyline Park · Steinwasen-Park · Tripsdrill · Wild- und Freizeitpark Klotten
Finland: Linnanmäki · PowerPark · Särkänniemi
Frankrijk: Bagatelle · Disneyland Park · Walt Disney Studios Park · Futuroscope · La Mer de Sable · Nigloland · Parc Astérix · Parc Saint-Paul · Walibi Sud-Ouest · Walibi Rhône-Alpes · Walygator Parc
Hongarije: Vidámpark
Italië: Fiabilandia · Gardaland · Italia in Miniatura · Mirabilandia · Movieland Studios
Nederland: Attractiepark Slagharen · Avonturenpark Hellendoorn · Duinrell · Familiepark Drievliet · Efteling · Plopsa Indoor Coevorden · Toverland · Walibi Holland
Noorwegen: Tusenfryd
Oostenrijk: Wiener Prater
Polen: Lunapark · Rabkoland · Silezisch attractiepark
Spanje: Isla Mágica · Parque de Atracciones de Madrid · Parque Warner Madrid · PortAventura · Terra Mítica · Tibidabo
Verenigd Koninkrijk: Alton Towers · Camelot · Chessington World of Adventures · Drayton Manor · Flamingo Land · Legoland Windsor · Lightwater Valley · Oakwood · Pleasure Beach Blackpool · Thorpe Park
Zweden: Liseberg · Skara Sommarland · Tivoli Gröna Lund
Zwitserland: Conny-Land