Attractiepark Slagharen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Attractie- & Vakantiepark Slagharen
Logo Attractiepark Slagharen
Logo Attractiepark Slagharen
Locatie Slagharen, Vlag van Nederland Nederland
Eigenaar Parques Reunidos
Opening 1963
Eerdere namen Shetland Ponypark Slagharen
Seizoen Maart/april - oktober / Weekenden in december
Oppervlakte 50 ha
Bezoekers 1,45 miljoen (2011)
Medewerkers ca. 1000
Attracties
Totaal 35
Achtbanen 2
Waterattracties 4
Darkrides 1
Officiële website
Attractie- & Vakantiepark Slagharen op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken
Wigwamwereld in Slagharen.
De Yellowstonehuisjes in Slagharen.

Attractie- & Vakantiepark Slagharen is een Nederlands attractiepark en vakantiepark. Het park bestaat sinds 1963 en ligt in Slagharen, gemeente Hardenberg, Overijssel. De internationale naam is Themepark & Resort Slagharen.

Geschiedenis[bewerken]

In 1963 bouwde winkelier Henk Bemboom een aantal vakantiehuisjes op een stuk landbouwgrond rond een oude boerderij in Slagharen. Als extra attractie bood hij bij elk vakantiehuisje een Shetlandpony en een wagentje aan, een uniek idee omdat deze pony's in die tijd nog zeldzaam waren in Nederland. Met Pinksteren 1963 werd het Shetland Ponypark Slagharen met 24 vakantiehuisjes geopend. Al snel werden meer huisjes bijgebouwd en voor gasten en dagbezoek kwam er ook een speeltuin en een zwembad, later gevolgd door meer en grotere attracties. Het park werd bekend onder de naam Ponypark Slagharen.

Op 6 maart 1981 verwoestte een brand het deel van het terrein waar nu het monorailstation, zwembad en Music Hall zijn gevestigd. Bij de brand gingen onder meer het cowboydorp Texas in Holland, een restaurant, orgelzaal, het monorailstation met twee treinen en een draaimolen verloren. De brand is vermoedelijk aangestoken.

In 1990 werd directeur Bemboom opgevolgd door zijn zoon Bouwe en dochter Henric Bemboom.

Toen het park in 2008 45 jaar bestond, veranderde de naam in Attractie- & Vakantiepark Slagharen. In 2012, toen het park 49 jaar bestond, werd het overgenomen door de groep Parques Reunidos en was Attractiepark Slagharen dus niet meer in handen van de familie Bemboom. Als directrice werd Angelique Klar aangesteld.

Oprichter Henk Bemboom overleed op 27 mei 2014 op 93-jarige leeftijd.[1]

Eind 2014 werd Wouter Dekkers, voormalig directeur van Movie Park Germany, de nieuwe directeur van Attractiepark Slagharen.

Tussen de seizoenen 2014 en 2015 werd in de grote hal achteraan het park een nieuw zwemcomplex gebouwd met de naam Aqua Mexicana. Hiervoor werd onder andere Flying Cloud afgebroken om plaats te ruimen, en een deel van de Monorail verplaatst. Ook is het Dancing Water Theater niet meer bereikbaar voor parkgangers, omdat het achter het zwemcomplex ligt.

Verder kregen ook nog de Apollo en de Thunder Loop een flinke opknapbeurt.

Bezoekers[bewerken]

In 2004 trok het park 1,3 miljoen bezoekers. In 2005 t/m 2008 kwamen er 1,4 miljoen bezoekers en in 2011 1,45 miljoen bezoekers. Er werken ongeveer 1000 mensen. Correcte cijfers van 2012 tot 2014 zijn niet bekend, omdat hiermee naar verluidt gesjoemeld werd door ex-directrice Angelique Klar.[2] Dit werd aan het licht gebracht door de nieuwe directeur Wouter Dekkers. Het aantal bezoekers wordt geschat op ongeveer 1,1 miljoen per jaar.

Park[bewerken]

Attractiepark[bewerken]

Het attractiepark bestaat uit 2 delen, verbonden door de Mainstreet met winkels en restaurants. Het park telt meer dan 40 attracties, waaronder twee achtbanen: de Thunder Loop en de Mine Train. Ook is er een boomstambaan Ripsaw Falls. Vanaf de ingang is het rechtse deel het drukste met attracties als de Zweefapollo, Enterprise en de Free Fall. Aan de linkerkant vind je de klassieker Thunder Loop, de Wild West Adventure, Tomahawk en vanaf 2013 het Flying Cloud, ook wel bekend als de Droomboot. Attractiepark Slagharen kreeg in 1978 een monorail. Vanuit de monorail (2 haltes) is het park te bezichtigen. Ook is er een kabelbaan met stations bij de Apollo en bij de Kids Country. Vanaf seizoen 2013 verhuist zoals al eerder genoemd het Flying Cloud van de rechterkant van het park naar de linkerkant, en komt op de plaats van de Zwunka. Aan de rechterkant gaan de attracties Nautilus en Rodeo Rider weg en worden vervangen door nieuwe attracties.

In het park zijn 6 thema's: Indian, Yellowstone, New Orleans, Mexican, Wild West en Jules Adventureland (Genoemd naar de Franse schrijver Jules Verne).

De drukste bezoekdagen zijn de maandag en vrijdag (wisseldag vakantiepark), en de weekenden.

Main Street Slagharen
De attracties Free Fall, Flying Cloud, Zweefapollo en Ripsaw Falls en op de voorgrond de kantoren
Het andere deel van het park met de achtbaan Thunder Loop, de Eagle, de Wild West Adventure.
Free Fall

Vakantiepark[bewerken]

Attractie- & Vakantiepark Slagharen bestaat natuurlijk ook nog uit het Vakantiepark. Op het park staan stacaravan's en bungalows. Ook is er de Wigwamwereld Slagharen, bestaand uit wigwamtenten. Sinds 2002 is er naast de Wigwamwereld ook een camping, die eigendom is van Attractiepark Slagharen. Naast de Wigwamwereld is een waterspeelplaats, Sunny Beach. Er zijn plannen om in te toekomst achter de camping nieuwe verblijfslocatie's te realiseren, de zogenoemde Barn's. Dit zijn huizen die eruit zien als een soort van Amerikaanse boerderij die uitkijken op een echte prairies. Als dit gebeurt wordt de Monorail vermoedelijk ook doorgetrokken hierheen.

Parades[bewerken]

Sinds 2005 is er de Slagharen Zomerparade te zien. In de Zomerparade zijn onder andere steltenlopers, oldtimers, clowns en de mascottes te zien. De Zomerparade begint om 17.00 uur en is alleen in te zien in de vakanties en in de weekenden.

Sinds 2006 is de Lichtjesparade (officieel de Miracle of Lights Parade) te zien. De lichtjesparade is hetzelfde als de Zomerparade, maar dan worden het park, de voertuigen en personages verlicht door duizenden lampjes. De lichtjesparade begint om 19.30 uur en is alleen te zien in de herfstvakantie.

De parades gaan vanaf het kabelbaanstation bij de molen door de Mainstreet tot aan de fontein, en weer terug.

Sinds 2011 is er de Mardi Gras parade te zien. Dit staat helemaal in het teken van het Amerikaanse Zomercarnaval Mardi Gras. In de parade zijn er speciale carnavals wagens te zien en danseressen. De parade is alleen te zien in de zomervakantie om 18.30 uur. Ook het park is extra feestelijk aangekleed.

Aankondigingsbord van de Mardi Gras, het Amerikaanse Zomercarnaval van Attractiepark Slagharen!
Showbord van het American Circus & Show Theater!

SBS 6[bewerken]

In dit park organiseert SBS 6 sinds 2010 jaarlijks in het voorjaar het Grote SBS Paasfeest, waarbij kinderen massaal eieren moeten zoeken in het park en de Paashaas een bezoek brengt. Een variant hierop, het Grote SBS Sinterklaasfeest wordt sinds 2011 in het najaar gehouden, rond Sinterklaastijd. Hierbij zijn de eieren vervangen door chocoladeletters en brengen Sinterklaas en Zwarte Piet een bezoek aan het park. Hierbij kan tevens een vakantie in het park worden gewonnen indien het gouden ei(SBS Paasfeest) of de gouden chocoladeletter(SBS Sinterklaasfeest) wordt gevonden. Verder treden tijdens beide feesten diverse artiesten op. Ook is het programma "Actie in het attractiepark" opgenomen in het park.

Attracties[bewerken]

Dit is een lijst van de attracties en souvenirwinkels in het attractiepark:

Attractie Jaar geopend Bouwer Bijzonderheden
Rosies Playground  ?  ? Een overdekte kinderspeelplaats
Las Vegas  ?  ? Een speelhal met videogames
Enterprise 1977 Schwarzkopf Een enterprise
Monorail 1970 Schwarzkopf Het was de eerste in Nederland. Een van de stations is vervangen na een brand in 1981
Magic Bikes 2013 Zamperla Vliegende fietsen. Dit is een van de jubileumattracties.
Merry go Mad 1977  ? Ook wel bekend als Engelse Draaimolen. Het is de kleinste draaimolen in het park.
Flying Cloud 1980 Weber De Flying Cloud is een looping schip, een grote boot die helemaal over de kop gaat. Ook wel bekend als Droomboot of Traumboot.
Cable Car 1976 Seilbahnbau Gmbh
Apollo 1980 Schwarzkopf / Bemboom Rides Een zweefmolen, met schommels bevestigd aan een ring die om een grote maan draait.
Hot Shot Games  ?  ? Ballen gooien
Euroball 1982 valco Ballen schieten met kanonnen. De kanonnen staan in een omgebouwde kermiswagen.
Free Fall 2003 Fabbri Een vrijevaltoren van 40 meter.
Octopus 1973 Schwarzkopf Een Polyp
Gallopers 1981 Zierer Een draaimolen met paarden, de grootste in het park.
Sky Tower 1999 Schwarzkopf Een uitkijktoren van 30 meter hoog. In 1975 gebouwd als de zeppelin die in 1999 is omgebouwd tot de Sky Tower.
Main Street 2002 Bikkel Dienstverlening Hoogeveen Een winkelpromenade uit het wilde westen met kledingwinkels en restaurants.
Big Wheel 1980 Schwarzkopf Een reuzenrad van 50 meter hoog.
El Teatro 1978  ? Vanaf seizoen 2007 vestigde hierin de, 20 minuten durende, 4D-film Haunted House. Vanaf 2010 is er de 4D-film Turtle Vision te zien. Deze 4D-film is gebaseerd op de bioscoopfilm Robin Hoods avonturen.
Lucky Nugget 2002  ? Een speelhal met gokautomaten. Heette eerst Crystal Palace
Fogg's Trouble 2013 Zamperla Een Rocking' Tug. Een van de jubileumattracties.
Music Hall Stond eerst bekend als de bingo-hal. In 2009 verbouwd tot theater.
Western Village Theater 2010  ? Geopend na het verdwijnen van de Wild West Show
Old Timer 1995  ? Een rondrit in Old Timers.
Kid's Country 1993  ? Heette eerst Kinderland
Schiethal  ?  ? Schieten met geweren in een kroeg, waarbij het de bedoeling is de voorwerpen en personen te raken.
Goldmine 1998  ? Het zoeken van goud door middel van een zeef wat daarna tot een gouden medaille wordt geslagen.
Loggers Slide 1995  ? Een houten speeltoestel. Heette eerst Houtvester Speelplaats.
Tomahawk 1977 HUSS Park Attractions Een zogenaamde Troika. Tomahawk is het Indiaanse woord voor bijl. Gerenoveerd in 2005.
Chuck Wagon 1999 Zamperla Een klein reuzenrad voor de wat kleinere kinderen.
Pirate 1997 HUSS Park Attractions Een schommelschip. Heette eerst Piraat.
Kerk  ?  ?
The Eagle 1998 HUSS Park Attractions De Eagle is een condor, een draaimolen die via een toren op een hoogte van meer dan 20 meter wordt gehesen, en waarbij de gondels doorheen de lucht klieven. De gondels hebben de vorm van een Arend
American Circus- & Showtheater In het American Circus worden jaarlijks verschillende shows opgevoerd. In 2008 was hier ter gelegenheid van het 45 jarig jubileum de Celebration Show te zien.
Mountain Slide 1974 ? Een glijbaan waarop je op een jute-zak moet zitten. Heette eerst Super Glijbaan.
The Passepartout Explorer 2013  ? Kinderracebaan. Een van de jubileumattracties, staat op de plaats van de verwijderde Nautilus

Op 11 juni 2012 werd bekend via de website van Attractiepark Slagharen dat Rodeo Rider, Nautilus, Dream Catcher en de Enterprise in seizoen 2012 hun laatste rondjes zouden draaien, om plaats te maken voor vijf nieuwe attracties ter gelegenheid van het 50-jarige bestaan van het park.[3] Deze zijn inmiddels verwijderd, op de Enterprise na. Om financiële redenen werd beslist slechts vier nieuwe attracties te plaatsen, en de aangekondigde nieuwe thrill achterwege te laten. Vandaar werd besloten deze klassieker te laten staan.[4] Voor deze attracties zijn de jubileumattracties Expedition Nautilus (op de plaats van Rodeo Rider), Fogg's Trouble (op de plaats van Flying Cloud, die nu op de plaats van Dream Catcher staat), Magic Bikes en Passepartout Explorer (op de plaats van Nautilus in de plaats gekomen.

Waterattracties[bewerken]

Attractie Type Openingsjaar Bouwer Bijzonderheden Afbeelding
Expedition Nautilus Splash Battle 2013 MACK Rides Een van de jubileumattracties. Een deel van de thematisering van de verwijderde Nautilus is in deze attractie verwerkt. Slagharen Expedition Nautilus.jpg
Dancing Water Theater Waterorgel 1965  ? Vernieuwd in 1983 en 2008. Heette eerst Waterorgel. Afbeelding gewenst
Randy's Water Splash Een waterspeelplaats 1994  ? Gelegen in de Kids Country. Afbeelding gewenst
Ripsaw Falls Boomstamattractie 1992 Reverchon Tijdens de rit wordt er gefotografeerd. Ripsaw Falls.JPG
Wild West Adventure Dark water ride 2000 MACK Rides Opvallend is dat deze tocht wordt gemaakt in ronde wildwaterbaanbootjes. De Wild West Adventure is speciaal gemaakt voor Slagharen. Afbeelding gewenst
White Water Hara Kiri Raft Slide 1991 Van Egdom Heette eerst Hara Kiri. Afbeelding gewenst

In de loop van 2015 zal er in Attractiepark Slagharen een nieuw subtropisch zwembad openen. Dit werd door het park zelf bekendgemaakt in augustus 2014. Details over deze nieuwigheid ontbreken nog. [5] Het zwembad komt er in de plaats van het eerder aangekondigd overdekte pretparkgedeelte, waarmee het park de concurrentie wou aangaan met Plopsa Indoor Coevorden.[6] Attractie- en Vakantiepark Slagharen verkiest nu een zwemparadijs boven een indoor pretpark om te concurreren met de omliggende bungalowparken, onder meer van Center Parcs, om zo ook mensen naar hun vakantiepark te lokken en niet enkel dagjesmensen die het pretpark komen bezoeken.

Achtbanen[bewerken]

Attractie Openingsjaar Bouwer Bijzonderheden Afbeelding
Mine Train 2001 Vekoma De Mine Train staat op de plaats waar voorheen de Keverbaan stond, een Zierer achtbaan. Tijdens de rit wordt er gefotografeerd. Mine Train Slagharen.jpg
Thunder Loop 1979 Schwarzkopf De achtbaan heeft 1 looping. Tijdens de rit wordt een film gemaakt die men daarna kan bestellen op cd-rom bij de uitgang. De eerste rit werd gemaakt door Pieter van Vollenhoven. Sinds 2008 is er ook een videocamera in de stoel gebouwd die de rit opneemt. Thunder Loop Slagharen.jpg

Verdwenen attracties[bewerken]

Externe link[bewerken]

Noten[bewerken]

  1. Slagharen.com, 3 juni 2014
  2. Attractiepark Slagharen loog over bezoekersaantallen: niet langer tweede pretpark van Nederland, looopings.nl, zondag 29 maart 2015. Laatst geraadpleegd diezelfde dag.
  3. Slagharen breekt vier attracties af, loopings.nl, laatst geraadpleegd op woensdag 13 augustus 2014
  4. Attractiepark Slagharen viert vijftigjarig bestaan met nieuwe attracties, themepark.nl forum, laatst geraadpleegd op woensdag 13 augustus 2014
  5. Bevestigd: Nieuw subtropisch Zwembad 2015, pretparkfansite.be, laatst geraadpleegd op vrijdag 15 augustus 2014
  6. Attractiepark Slagharen bouwt overdekt gedeelte, pretparkfansite.be, laatst geraadpleegd op vrijdag 15 augustus 2014
België: Bellewaerde · Bobbejaanland · Boudewijn Seapark · Mega Speelstad · Plopsaland De Panne · Plopsa Indoor Hasselt · Plopsa Coo · Walibi Belgium
Bulgarije: Sofia Land
Denemarken: Bakken · BonBon-land · Djurs Sommerland · Fårup Sommerland · Legoland Billund · Tivoli Gardens · Tivoli-Karolinelund
Duitsland: Belantis · CentrO Park · Churpfalzpark · Eifel Park · Europa-Park · Fort Fun · Hansa-Park · Heide-Park · Holiday Park · Hollywood- und Safaripark · Legoland Deutschland · Movie Park Germany · Phantasialand · Rasti-Land · Ravensburger Spieleland · Schwaben Park · Serengeti Park · Skyline Park · Steinwasen-Park · Tripsdrill · Wild- und Freizeitpark Klotten · Wunderland Kalkar
Finland: Linnanmäki · PowerPark · Särkänniemi
Frankrijk: Bagatelle · Disneyland Park · Walt Disney Studios Park · Futuroscope · La Mer de Sable · Nigloland · Parc Astérix · Parc Saint-Paul · Walibi Sud-Ouest · Walibi Rhône-Alpes · Walygator Parc
Hongarije: Vidámpark
Italië: Cinecittà World · Fiabilandia · Gardaland · Italia in Miniatura · Mirabilandia · Movieland Studios
Nederland: Attractiepark Slagharen · Avonturenpark Hellendoorn · Duinrell · Familiepark Drievliet · Efteling · Plopsa Indoor Coevorden · Toverland · Walibi Holland
Noorwegen: Tusenfryd
Oostenrijk: Wiener Prater
Polen: Lunapark · Rabkoland · Silezisch attractiepark
Spanje: Isla Mágica · Parque de Atracciones de Madrid · Parque Warner Madrid · PortAventura · Terra Mítica · Tibidabo
Verenigd Koninkrijk: Alton Towers · Camelot · Chessington World of Adventures · Drayton Manor · Flamingo Land · Legoland Windsor · Lightwater Valley · Oakwood · Pleasure Beach Blackpool · Thorpe Park
Zweden: Liseberg · Skara Sommarland · Tivoli Gröna Lund
Zwitserland: Conny-Land