Auditie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Irving Berlin (midden) neemt een auditie af (1948).

Een auditie of proefoptreden) is een toelatingsexamen of sollicitatie binnen de uitvoerende kunstwereld. Een auditie voor een filmrol of televisierol heet een screentest.

Leerlingen die willen studeren aan een balletschool, toneelopleiding of conservatorium dienen eerst auditie te doen om op de opleiding aangenomen te worden. Ook rollen in muziektheater-producties worden vergeven op basis van een auditie of een aantal auditie-rondes. Audities zijn in het algemeen besloten, hoewel een trend is ontstaan om auditie te doen voor het oog van de camera.

Doorgaans bestaat een auditie uit:

  • een opgelegd gedeelte: voor zangers bijvoorbeeld een aria uit een opera zingen, vaak met pianobegeleiding
  • een vrij gedeelte: een zelfgekozen lied voordragen, in sommige gevallen ook een monoloog
  • een groepsauditie, met name van belang voor dans-audities

De auditie kan een selectief karakter hebben: er wordt dan bijvoorbeeld gekeken of de kandidaat geslaagd is of voldoende talent bezit. Ook kan een auditie een vergelijkend karakter hebben: de auditant is de beste kandidaat of behoort tot een bepaald aantal beste kandidaten. Dit laatstgenoemde systeem wordt doorgaans toegepast bij talentenjachten. Voor theaterproducties dient een auditie niet alleen om de kwaliteiten van de auditant te constateren, maar ook om te zien in welke mate hij past in de beoogde productie of bij de beoogde collega's.