AutoWeek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
AutoWeek
Genre Auto's
Doelgroep(en) Autoliefhebbers, autoverkopers
Frequentie week
Eerste editie 1990
Land(en) Nederland
Website
Portaal  Portaalicoon   Media

AutoWeek is een Nederlands tijdschrift over auto's dat tussen 1990 en 2001 werd uitgegeven door VNU en sinds 2001 door het Finse Sanoma.

AutoWeek verschijnt in Nederland onder licentie van het Duitse AutoBild voor het eerst in 1990. De hoofdredacteur is Robert van den Ham.

Het weekblad richt zich naast autoliefhebbers op mensen die een nieuwe of tweedehands auto willen kopen. De oplage van het blad bedroeg in 2012 ongeveer 92.000 exemplaren en bereikte daarmee, naar eigen zeggen, wekelijks zo'n 600.000 lezers. [1]. Line- en brandextensions zijn onder meer eigen verzekeringen, financieringen en pechhulp.

In 1997 lanceerde AutoWeek haar website, waarop wekelijks nieuwe inhoud van het blad te zien was. Vanaf 2000 is dit een zelfstandige website met een eigen redactie. Vanaf 2002 geeft de website haar lezers de mogelijkheid beoordelingen van auto's te plaatsen en tegenwoordig staan er ook beoordelingen over autodealers en garages op de website. Ook kunnen lezers eigen columns bijdragen aan de website. De website onderscheidt zich verder nog van het blad door een vergelijkingsdatabase met autospecificaties. De website telde anno 2012 gemiddeld 1,8 miljoen unieke bezoekers per maand.

In 2010 was AutoWeek een van de eerste tijdschriften met een eigen mobile app en iPad-app; een wekelijkse interactieve editie met foto's en video's. Deze app is (eind 2012) vervangen voor een video-app waarop het complete aanbod aan videoreportages van AutoWeek te zien is. AutoWeek heeft hiervoor een eigen produktieteam.

In 2011 lanceerde AutoWeek vijf maandelijkse glossy edities, met elk een ander automotive gerelateerd thema (supercars, occasions, classics, youngtimers). Dit initiatief resulteerde in twee nieuwe specials die met ingang van 2013 op regelmatige basis verschijnen: AutoWeek Classics en AutoWeek GTO.

In januari 2013 publiceerde AutoWeek het stripalbum 'Carbeau, barones & bolides' van Stripschapsprijs 2012-winnaar Eric Heuvel (tekeningen) en freelance journalist Noel Ummels (script). Carbeau is een wekelijkse, speciaal voor AutoWeek gerealiseerde strip en heeft sinds januari 2012 een prominente plaats in het weekblad. Inmiddels is deze strip gestopt per 31-12-2013.

In 2014 heeft Autoweek voor het eerst "Autoweek Live" georganiseerd. Dit evenement vond plaats op het RDW Test circuit in Lelystad. Het bezoekersaantal bedroeg 35.000 mensen. Door het succes is besloten om in 2015 het evenenement nog een keer te houden.

In 2012 werd AutoWeek genomineerd voor twee Mercurs: voor Tijdschriftreportage van het Jaar en Hoofdredacteur van het Jaar (Robert van den Ham). De Tijdschriftreportage-prijs werd gewonnen; Dossier Saab, een multimediaal project over het faillissement van Saab.

AutoWeek is mediapartner van 100% Tuning (Ahoy), Interclassics&TopMobiel (MECC) en Goodwood Festival of Speed.

Bekende medewerkers zijn Sandor van Es (autocoureur / adjunct-hoofdredacteur); Bas van Putten (columnist / schrijver) en Jerry Goossens (columnist / schrijver).

Bronnen, noten en/of referenties