Axel von dem Bussche

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Axel Freiherr von dem Bussche-Streithorst
Axel Freiherr von dem Bussche-Streithorst, 1943
Axel Freiherr von dem Bussche-Streithorst, 1943
Geboren 24 april 1919
Brunswijk, Duitse Keizerrijk
Overleden 26 januari 1993
Begnins, Zwitserland[1]
Land/partij Flag of German Reich (1935–1945).svg nazi-Duitsland
Onderdeel Balkenkreuz.svg Heer (Wehrmacht)
Dienstjaren 1937 - 1945
Rang Major Epaulette.jpg Majoor
Eenheid Infanterie-Regiment 9 (Wehrmacht)
Slagen/oorlogen Tweede Wereldoorlog
Onderscheidingen Ridderkruis
Ander werk Diplomaat

Axel Freiherr von dem Bussche-Streithorst (Brunswijk, 24 april 1919 - Bonn, 26 januari 1993) was een Duits militair en verzetsstrijder.

Tweede Wereldoorlog[bewerken]

In Dubno was Von dem Bussche getuige van de massa-executie van 3000 joden door de SD in 1942. Deze executie was onderdeel van de uitroeiing van de Joden. Hij was onder de indruk van deze mentaal zware opdracht, en besloot zich aan te sluiten bij het Duitse verzet.

Verzet[bewerken]

Hij was betrokken bij een complot om Hitler te vermoorden, in november 1943. Andere leden van de groep die de aanslag voorbereidden waren onder andere Hans von Dohnanyi en Klaus Bonhoeffer.

Hitler zou in diezelfde periode een nieuwe stormbepakking komen bekijken. Von dem Bussche had zich aangemeld als 'mannequin' voor dat uniform. Zijn plan was twee bommen in zijn zakken mee te nemen, en zich samen met Hitler op te blazen als deze het uniform kwam bekijken. Helaas gingen de uniformen verloren. Toen er eenmaal vervangende uniform beschikbaar waren, besloot Hitler met kerst naar het Berghof, zijn persoonlijke retraite in de Alpen, te gaan. Von dem Bussche keerde uiteindelijk terug naar het oostfront, waar hij korte tijd later een been verloor.

Hij was een oud-oom en goede vriend van prins Claus van Amsberg (1926-2002), van wiens moeder Gösta von dem Bussche-Haddenhausen hij familie was. Hij was een van de peetouders van Claus' jongste zoon prins Constantijn.[2]

Militaire loopbaan[bewerken]

Decoraties[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties