Ay (plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Ay (gemeente))
Ay
Plaats in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Ay (Frankrijk)
Ay
Situering
Regio Grand Est
Departement Marne (51)
Arrondissement Épernay
Kanton Épernay-1
Gemeente Aÿ-Champagne
Coördinaten 49° 3′ NB, 4° 0′ OL
Algemeen
Oppervlakte 10,43 km²
Inwoners
(1999)
4315
(413 inw./km²)
Hoogte 68 - 267 m
Overig
Postcode(s) 51160
INSEE-code 51030
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Ay of Aÿ is een plaats en voormalige gemeente in het Franse departement Marne in de regio Grand Est en telt ongeveer 4200 inwoners.

De gotische Église Saint Brice uit de 15e eeuw is beschermd als een historisch monument. De plaats heeft vakwerkhuizen die typisch zijn voor de Champagnestreek.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oorsprong van de plaats gaat mogelijk terug op een herenboerderij (villa rustica) in de Gallo-Romeinse periode. Toen werd er al wijn gemaakt in de regio. De plaats is gelegen op een heuvelrug langs de Marne. In 1365 tijdens de Honderdjarige Oorlog werd de plaats geplunderd. In 1514 kreeg Ay koninklijke toelating om stadsmuren te bouwen. Deze stadsmuur telde negen poorten en achttien torens. Deze omwalling werd aan het einde van de 18e en aan het begin van de 19e eeuw geslecht. Op de plaats van de stadsgrachten kwamen boulevards en de stenen van de stadsmuren werden gebruikt om de wegen te bestraten.[2]

Ay was de hoofdplaats van het gelijknamige kanton totdat dit op 22 maart 2015 werd opgeheven en de gemeente werd opgenomen in het op die dag gevormde kanton Épernay-1. Op 1 januari 2016 fuseerde de gemeente met de gemeenten Bisseuil en Mareuil-sur-Ay tot de commune nouvelle Aÿ-Champagne, waarvan Ay de hoofdplaats werd.

Wijnproductie[bewerken | brontekst bewerken]

Ay staat op de lijst van grand cru-gemeenten van de Champagne. Dat betekent dat alle druiven uit de wijngaarden binnen het gebied, ongeacht de bodem en de ligging, een "grand cru" champagne leveren. De druiven uit Ay zijn vermaard want deze gemeente staat bekend als een van de beste terroirs van de Champagne. In Ay begint de "Côte des Noirs", een gebied dat met vooral pinot noir en pinot meunier is beplant.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Geboren in Ay[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Ay van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.