Ayoob Kara

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ayoob Kara

Ayoob Kara, Hebreeuws: איוב קרא , (geboren 12 maart 1955) is een Israëlische Druus, lid van de Knesset voor Likoed en voormalig staatssecretaris op het ministerie voor de ontwikkeling van de Negev en Galilea. Hij is eveneens reservist-majoor in het Israëlische leger.

Loopbaan[bewerken]

Na zijn militaire dienst studeerde hij bedrijfskunde. Hij spreekt Hebreeuws, Arabisch en Engels.

Kara sloot zich aan bij Likoed en kwam in 1999 in de Knesset. Hij werd aangesteld als vicevoorzitter van de Knesset en was voorzitter van het Comité voor Buitenlandse Arbeiders. Hij kreeg zijn zetel terug na de Israëlische parlementsverkiezingen van 2003 en werd voorzitter van het Anti-Drugs Comité.

Tijdens de maanden die vooraf gingen aan de verwijdering van Joden uit de Gazastrook en delen van Samaria (Westoever) pleitte hij bij de Israëlische premier Ariel Sharon dat Druzen-soldaten niet ingezet zouden worden bij deze acties. De Druzen zouden hier tegen zijn en wilden niets met deze acties te maken hebben. In een interview zei Kara dat een "terugtrekking dramatisch (zou) zijn voor Israëls veiligheid en dat Hamas dominant in de Gaza (zou) worden en het teruggegeven land gebruiken om meer acties tegen Israël te plannen".[1] Zijn visie op de gevolgen kwam inderdaad uit, Hamas nam uiteindelijk de macht over en de raketaanvallen op Israël namen dramatisch toe.

Kara verloor zijn zetel na de Israëlische parlementsverkiezingen van 2006, aangezien de Likoed slechts twaalf zetels kreeg. Na de Israëlische parlementsverkiezingen van 2009 kreeg hij zijn zetel terug. Hij stond 23e op de kieslijst en de Likoed kreeg 27 zetels. Kara werd niet verkozen in de Israëlische parlementsverkiezingen van 2013 maar wel in de Israëlische parlementsverkiezingen van 2015.

Op 1 april 2009 stelde premier Benjamin Netanyahu Kara aan als onderminister op het ministerie voor de ontwikkeling van de Negev en Galilea in het kabinet-Netanyahu II. Met de beëindiging van dit kabinet op 18 maart 2013 hield ook zijn staatssecretariaat op.

Hij woont in het Druzendorp Daliyat al-Karmel, vlak bij Haifa. Ayoob Kara is getrouwd en heeft vijf kinderen.

Externe link[bewerken]

Noot