Azzo Visconti

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Azzo Visconti
1302-1339
Visconti, Azzone.jpg
Heer van Milaan
Periode 1329-1339
Voorganger Galeazzo I
Opvolger Luchino
Vader Galeazzo I Visconti
Moeder Beatrice d' Este

Azzo Visconti (7 december 1302 - 16 augustus 1339) was heer van Milaan van 1329 tot zijn dood. Hij wordt beschouwd als de stichter van de heerlijkheid Milaan, die later een hertogdom werd.

Hij werd in 1302 geboren in Ferrara als enige wettige zoon van Galeazzo I Visconti en Beatrice d' Este. In 1322 werd hij heer van Piacenza, maar in hetzelfde jaar, was hij gedwongen om te vluchten, samen met zijn vader. In 1325 nam hij deel aan de Slag bij Altopascio tegen de pausgezinde Welfen. Hij werd gevangengezet in de beruchte Forni van Monza.

In 1329 kocht hij voor 60.000 florijnen de titel van keizerpredikant van Milaan door keizer Lodewijk de Beier in oppositie tegen de paus, die normaal gesproken het recht op de benoeming had. Azzo betaalde slechts 12.000 van de beloofde florijnen, de zwakke Lodewijk IV kon hem niet dwingen te betalen. In dezelfde jaren werd hij genoemd als één van de moordenaars van zijn oom Marco, maar werd nooit veroordeeld.

Op 15 maart 1330 Azzo benoemd tot heer van Milaan. In 1331 werd Karel van Bohemen, de zoon van koning Jan van Bohemen en de toekomstige keizer Karel IV, bijna vergiftigd bij een banket in Pavia. Azzo werd opnieuw verdacht. In augustus van hetzelfde jaar dat hij zich met de markies van Montferrat tegen koning Robert van Anjou heeft verenigd, om zijn bezit in noordwestelijk Italië te veroveren. In 1332 veroverde hij ook Bergamo en Pizzighettone, verdergaand in 1335 met Lodi, Crema en andere staten van Lombardije die zich aan de Pauselijke Staten hadden toegevoegd, evenals Bercelli en Cremona.

Hij stierf in 1339 aan een jichtaanval, en werd begraven in de kerk van San Gottardo, die hij enkele jaren voordien had laten bouwen. Hij had geen mannelijke erfgenamen, enkel een dochter. Hij wordt herinnerd als opdrachtgever voor grote bouwwerken in Milaan en andere steden van Lombardije.