Bätz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Orgel in de Gotische zaal van Paleis Kneuterdijk (1842)

Bätz is een bekende Nederlandse orgelbouwersfamilie, oorspronkelijk afkomstig uit Duitsland.

De eerste Bätz die zich in Nederland vestigde was de in Frankenroda in Thüringen geboren Johann Heinrich Hartmann Bätz (1709-1770). Hij werkte bij de orgelbouwer Christian Müller, die onder meer het orgel in de Grote of Sint-Bavokerk in Haarlem bouwde. In 1739 vestigde Johann Heinrich Hartmann Bätz zich als zelfstandig orgelbouwer in Utrecht.[1]

Het bedrijf werd door zijn nakomelingen voortgezet. Vijf leden van de familie hebben het bedrijf tot 1849 geleid. In dat jaar werd het bedrijf overgenomen door Christian Gottlieb Friedrich Witte, die als meesterknecht bij het bedrijf werkzaam was en gehuwd was met een lid van de familie Bätz. De firma Bätz werd omgedoopt in Bätz-Witte. Zijn zoon Johan Frederik volgde hem op en leidde het bedrijf tot 1902.[1]

De firma Bätz-Witte bouwde ongeveer 60 orgels van hoge kwaliteit en befaamd om hun specifieke klankkarakter. Internationaal bekend is het Bätz-orgel van de Lutherse kerk in Den Haag. Ook de Gotische Zaal van het gebouw van de Raad van State heeft een Bätz-orgel.

Trivia[bewerken]

Het Bätz-orgel (1758) uit de in Utrecht gesloopte Sint-Monicakerk is in 1986 verhuisd naar de hervormde kerk in Schalkwijk.

Literatuur[bewerken]

  • Gert Oost: De orgelmakers Bätz (1739-1849), een eeuw orgelbouw in Nederland. Dissertatie Utrecht, 1975. Uitg. Canaletto, Alphen aan den Rijn, 3e druk 1981, 408 pag.

Externe link[bewerken]

Voetnoten

Overige bronnen