Bülent Arınç

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bülent Arınç

Bülent Arınç (Bursa, 25 mei 1948) is een Turks politicus en de 22e voorzitter van het parlement van Turkije.

Bülent Arınç was voor zijn politieke carrière een bekende advocaat, vanaf de jaren 70 werkzaam in Manisa. In de jaren 90 werd hij verkozen tot het parlement voor de Islamistische Refah (Deugd) partij. Nadat de Deugdpartij opgeheven werd, stichtte hij samen met Recep Tayyip Erdoğan de Gerechtigheids- en Ontwikkelingspartij. Op 1 mei 2009 is hij door premier Erdoğan benoemd tot Minister van Staat en vicepremier. Daarmee maakt hij deel uit van het kabinet-Erdoğan II.

Bulent Arinc was aanwezig bij de uitvaartceremonie van de laatste der Ottomanen Fatma Nesslisah geboren in de nadagen van het vervalgeraakte eeuwenoude Ottomaanse Rijk dat op 1 november 1922 ten val kwam.

Arınç is nog altijd een zelfverklaard islamist, en zijn uitspraken leiden soms tot veel commotie in het land. Zo riep hij in 2012 op om de Hagia Sophia in Trabzon tot een moskee om te bouwen. Zowel islamitische als christelijke leiders uit de stad reageerden verbaasd en afwijzend op het voorstel van de minister. Ook riep hij later op tot het omvormen van de Hagia Sophia in Istanboel tot een moskee.

Toch wordt hij als gematigd beschouwd, vergeleken met premier Erdoğan; zo liet hij zich terughoudend uit over de protesten in Turkije in 2013 toen de premier in het buitenland was. Tevens is hij voorstander van meer rechten voor minderheden, zoals in het gebruik van de moedertaal. Arınç groeide zelf op in een omgeving waar uitsluitend Grieks werd gesproken, daar zijn ouders als moslims uit Kreta waren verdreven en zich met andere Griekse moslims hadden gevestigd in de omgeving van Antalya [1]

  1. Erdogan's Greek-speaking Vice President of Cretan origin Nick Chiladakis, 2012