BEL 20

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
BEL 20
Oprichting 30 december 1990
Startwaarde 1000 punten
Beurs Euronext
Locatie Brussel
Fondsenaantal 20
Soort nationale index
Herweging maart
Incl. dividend nee
Hoofdfondsen AB Inbev, GDF Suez, Solvay
Website BEL 20 op NYSE Euronext
Beurs van Brussel

De BEL 20 is de leidende index voor Euronext Brussel. Hij bestaat uit maximaal 20 aandelen die gekozen worden door de marktautoriteiten van Euronext, op basis van een aantal criteria. Eerst en vooral dienen ze een voldoende hoge totale marktkapitalisatie te bezitten. Daarna worden de aandelen gerangschikt volgens hun vrije marktkapitalisatie. De BEL 20 is van start gegaan op 18 maart 1991, maar de berekening van de index vindt plaats sinds 30 december 1990. Bij de weging wordt er per bedrijf afgekapt op een maximale bijdrage van 12% aan de BEL20, dit is op dit moment het geval bij GDF Suez en AB Inbev.

Vervolgens worden naast de marktkapitalisatie ook nog andere criteria zoals de liquiditeit en de verhandelbaarheid in aanmerking genomen.

De index wordt elk jaar op de eerste handelsdag van maart aangepast, en er dient steeds een reservelijst (van 2 bedrijven)voorradig te zijn, om op elk moment een aandeel - dat bijvoorbeeld door een overname van de beurs verdwijnt -te kunnen vervangen.

De index telt veel bedrijven uit de sector van de financiële diensten en holdings: de grootbanken KBC en verzekeraar Ageas, de holdings GBL en Ackermans & van Haaren en elektricteitsnetbeheerder Elia. Bpost verving in maart 2014 het biotechbedrijf ThromboGenics dat slechts een jaar in de BEL 20 stond. De vertegenwoordigers van de industriële sector zijn nutsgroep GDF Suez, brouwerijgroep AB Inbev, chemiebedrijf Solvay en materiaalbedrijf Umicore (Nyrstar viel in 2013 weg uit de BEL20).

Samenstelling[bewerken]

Na de herweging van maart 2014 hebben volgende bedrijven een plaats in de BEL 20 index.

ThromboGenics en Delta Lloyd kwamen in de plaats van Nyrstar en Mobistar.

Zie ook[bewerken]