BMR-vaccin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap     Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

BMR staat voor bof, mazelen en rodehond. Dat zijn drie besmettelijke kinderziekten. Hoewel de drie ziektes bij het merendeel van de mensen bekendstaan als onschuldige kinderziektes kunnen besmettingen in een (zeer) klein deel van de gevallen op lange termijn voor ernstige complicaties zorgen, tot zelfs een levenslange handicap. De belangrijkste reden om de rode hond te voorkomen is dat deze ziekte bij zwangere vrouwen grote schade aan het ongeboren kind kan veroorzaken, tot zelfs spontane abortus. De bof leidt in zeer zeldzame gevallen tot hersenvliesontsteking of onvruchtbaarheid bij mannen. De bestrijding gebeurt met het BMR-vaccin of 3-in-1-vaccin. Er bestaan echter ook vaccins voor elk van de ziekten apart. Ze worden enkel gebruikt tijdens uitzonderlijke situaties, als er bijvoorbeeld een epidemie is uitgebroken. Het drievoudige vaccin is veiliger dan drie aparte vaccins. In Nederland worden kinderen sinds 1987 ingeënt met dit vaccin op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. Tegenwoordig is BMR-vaccin alleen nog verkrijgbaar onder de naam MMRvaxpro, hetgeen staat voor Measles, Mumps, Rubella.[bron?]

Voordelen[bewerken]

Bij 90 tot 98 procent van de kinderen zorgt één inenting met dit vaccin voor een levenslange afweer tegen deze ziekten. De tweede injectie op negenjarige leeftijd dient slechts voor bescherming aan diegenen die door het eerste vaccin niet voldoende werden beschermd.

Risico's[bewerken]

De vaccinatie brengt weinig risico's met zich mee. Het grootste deel van de gevaccineerde kinderen ondervindt weinig tot geen complicaties. Na de vaccinatie kan de injectieplaats een beetje rood, opgezwollen of pijnlijk zijn, maar dat wordt na een paar dagen minder. Binnen één tot twee weken na de vaccinatie ontstaan er in 5 tot 15 procent van de gevallen enige uitslag, lichte koorts en lichte opzwelling van de klieren in de wangen, nek of onderkaak. In ongeveer één op een miljoen van de gevallen ontstaat hoge koorts die gepaard gaat met toevallen.

In sommige gevallen treedt één tot drie weken na de vaccinatie pijn, stijfheid of zwelling in één of meer gewrichten op die hoogstens drie dagen duurt. Heel zelden duurt deze pijn of stijfheid een maand of langer of keert deze terug.

BMR-vaccinatie is in verband gebracht met autisme, maar onderzoek wijst uit dat er geen connectie is. Het enige wetenschappelijk onderzoek dat beweerde dat er wel een connectie was, bleek frauduleus tot stand gekomen. In februari 2010 trok The Lancet het onderzoek (van Dr. Andrew Wakefield), dat een mogelijke verhoging van het risico voor autisme na de vaccinatie suggereerde, in.[1] Wakefield had het onderzoek ondeugdelijk gedaan, bleek zelf belanghebbend (hij had een alternatieve vaccinatie gepatenteerd) en bleek bovendien betaald te worden door een advocaat die een zaak voorbereidde tegen BMR-vaccinatie.[2][3]. Andrew Wakefield moest uiteindelijk zijn dokterslicentie inleveren.

Een andere belangrijke criticaster van BMR-vaccinatie was Professor John Walker Smith, die meende dat er een verband was tussen het BMR-vaccin, imflammatoire darmziekten en autisme, wat uiteindelijk leidde tot het afnemen van zijn dokterslicentie. Het Britse Hooggerechtshof concludeerde uiteindelijk dat dat laatste onterecht was.[4]

Voorzorgsmaatregelen[bewerken]

Het is belangrijk dat het kind op het moment van de vaccinatie geen ernstige ziekten of hoge koorts heeft. Het moet worden gemeld aan de arts als het kind allergisch is voor eieren of bepaalde geneesmiddelen. Het vaccin mag niet worden toegediend wanneer het afweersysteem is verzwakt, door bijvoorbeeld kanker, kinderen die steroïden gebruiken, aids hebben, bestraald worden of chemotherapie krijgen.

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties