BNP Paribas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
BNP Paribas S.A.
Een vestiging van BNP Paribas in Parijs
Een vestiging van BNP Paribas in Parijs
Beurs Euronext: BNP
Motto of slagzin The bank for a changing world
Oprichting 2000 (fusie)
Sleutelfiguren Baudouin Prot (CEO)
Michel Pébereau (voorzitter)
Hoofdkantoor Vlag van Frankrijk Parijs, Frankrijk
Website bnpparibas.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

BNP Paribas S.A. is een van de grootste bankgroepen ter wereld. Het hoofdkantoor van de van oorsprong Franse bank staat in Parijs.

De bank vloeit voort uit onder meer de oude Bank van Parijs en de Nederlanden en ontstond in 2000 door de fusie tussen Banque Nationale de Paris en Paribas.

BNP Paribas heeft vestigingen in 84 landen en heeft 200.900 medewerkers, waarvan de ruime meerderheid in Europa.[1] In 2010 was BNP Paribas volgens Forbes het op tien na grootste bedrijf ter wereld en het grootste van Frankrijk.[2] Sinds BNP Paribas in 2009 het Belgische Fortis opkocht, is de bank de grootste bank van Europa gemeten naar beheerd vermogen[3] en sinds 2010 de grootste bank ter wereld gemeten naar balanstotaal.[4]

BNP Paribas vormt deel van de Euro Banking Association. De EBA is een samenwerkingsverband van Europese Banken, gericht op het mogelijk maken van het betalingsverkeer binnen het Euro-gebied. Dochterondernemingen van BNP Paribas zijn onder andere Arval, BNP Paribas Leasegroup, BNP Paribas Trust BV, BNP Paribas Cardif, Cetelem, UCB hypotheken BV en voormalige onderdelen van Fortis.[5]

Overname van Fortis[bewerken]

Fortis Bank S.A./N.V., het onderdeel dat vooral opereert in België, en daarnaast ook o.a. de voormalige Turkse Dışbank zou voor 75% in handen van BNP Paribas komen, en voor 25% in handen van de Belgische staat. Dit werd echter verworpen door de aandeelhouders van Fortis. Maar op de aandeelhoudersvergadering van 28 en 29 april 2009 werd de deal wel aanvaard en dat betekende dat BNP Paribas 75% van de bank in handen kreeg en de Belgische overheid 25%. Ook kreeg BNP Paribas 25% van Fortis Insurance in handen, de overige driekwart zijn nog in handen van Ageas.

Fortis Investments, de vermogensbeheertak van Fortis, is ook in bezit gekomen van BNP Paribas. In april 2008 lijfde de vermogensbeheerder van Fortis de activiteiten van ABN AMRO Asset Management in. Bij de overname door BNP Paribas had Fortis Investments wereldwijd 200 beleggingsfondsen, die door 40 teams in veertien landen werden aangestuurd.[6] In Nederland had Fortis Investment destijds ongeveer € 40 miljard onder zijn beheer.

Dochterondernemingen[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. In Brief, BNP Paribas, geraadpleegd op 13 mei 2010
  2. The Global 2000, Forbes, 21 april 2010
  3. Fortis asset sale to BNP cleared with Dutch OK, Reuters, 29 april 2009
  4. [1], De Standaard, 4 november 2010
  5. Fortis bevestigt verkoop bancaire en Belgische verzekeringsactiviteiten
  6. Fortis Investments gaat op in BNP Paribas AM, Fondnieuws, 29 april 2009