Bachtsjysaraj

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bachtsjysaraj
Бахчисарай
Plaats in Rusland Vlag van Rusland
Bachtsjysaraj
Bachtsjysaraj
Kerngegevens
Deelgebied Krim
Gemeente Bachtsjysaraj
Coördinaten 44° 45' NB, 33° 51' OL
Algemeen
Inwoners 33,800
Hoogte centrum 300 m
Overig
Postcode(s) 98400 — 98408
Netnummer(s) (+7) 6554
Portaal  Portaalicoon   Rusland

Bachtsjysaraj of ook wel Bachtsjisaraj (Krim-Tataarse spelling: Bağçasaray, Oekraïens en Russisch: Бахчисарай) (Perzisch voor Tuinpaleis, Turks: Bahçesaray) is een kleine stad in Rusland, hoofdstad van het rayon Bachtsjysaraj en de voormalige hoofdstad van het Krimkanaat. De stad op de Krim, die circa 33.000 inwoners telt, geniet nu vooral bekendheid om het paleis van de kans, en het gedicht De fontein van Bachtsjisaraj (1822) van Aleksandr Poesjkin.

De regio rondom Bachtsjysaraj heeft een geschiedenis van menselijke bewoning die teruggaat tot het mesolithicum (Stenen Tijdperk). Bachtsjysaraj wordt in 1532 door Girey kan tot hoofdstad van het kanaat gemaakt. Waarschijnlijk was het een belangrijke kruising van handelsroutes van noord naar zuid en van oost naar west (Zijderoute). Na het einde van het kanaat in 1783 is het een gewone plaats geworden zonder enige bestuurlijke functie. Tot de deportatie van de Krim-Tataren in 1944 bleef het echter het cultureel centrum van deze bevolkingsgroep.

Het paleis is tegenwoordig nog steeds het belangrijkste complex in Bachtsjysaraj. Het beroemdst is de fontein van de tranen, die beschreven is in het gedicht van Poesjkin. Volgens de overlevering, die de bron was van Poesjkins gedicht, was de islamitische Girey verliefd op een christelijke prinses, die hij op zijn veroveringstochten gevangen had genomen, en in zijn harem had opgenomen. Omdat zij echter ontzettend last had van heimwee, kon zij niet aarden in Bachtsjysaraj, en stierf ze van verdriet. Girey was enorm bedroefd om haar overlijden, en liet deze fontein maken voor haar nagedachtenis. Een kopie van deze fontein is te zien in het complex rondom het Livadiapaleis nabij Jalta.

In de buurt van Bachtsjysaraj staat het historische fort Tsjoefoet Kale (Krim-Tataars voor Joods fort), strategisch gelegen op een hoog plateau. In tijden van nood konden de bewoners van Bachtsjysaraj daar in de holenwoningen leven. Iets verderop is een holenklooster gelegen.

Partnersteden[bewerken]