Bakugan Battle Brawlers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bakugan Battle Brawlers
爆丸バトルブローラーズ
(Bakugan Batoru Burōrāzu)
Genre Actie, avontuur, fantasy
Tv-anime
Regie Mitsuo Hashimoto
Studio TMS
Netwerk TV Tokyo
Andere netwerken Teletoon
Cartoon Network
VIER Kids
Nickelodeon
Originele uitzending 5 april 2007 – 20 maart 2008
Afleveringen 52
Tv-anime : Bakugan Battle Brawlers: New Vestroia
Regie Mitsuo Hashimoto
Studio TMS
Originele uitzending 12 april 2009 – 1 mei 2010
Afleveringen 52
Tv-anime : Bakugan Battle Brawlers: Gundalian Invaders
Regie Mitsuo Hashimoto
Studio TMS
Originele uitzending 23 mei 2010 – 29 januari 2011
Afleveringen 39
Tv-anime : Bakugan lolly Brawlers: Mechtanium Surge
Regie Mitsuo Hashimoto
Studio TMS
Originele uitzending 13 februari 2011 – 26 januari 2012
Afleveringen 46

Bakugan Battle Brawlers (爆丸バトルブローラーズ, Bakugan Batoru Burōrāzu) is een Japanse animeserie uit 2007[1], en een op deze serie gebaseerd strategiespel. De oorspronkelijke serie bestond uit 52 afleveringen. In 2009 verscheen een tweede serie getiteld Bakugan Battle Brawlers: New Vestroia. Een derde reeks, Bakugan: Gundalian Invaders, verscheen in 2010.[2] In 2011 verscheen de serie Mechtanium Surge die in 2 seizoenen werd gesplitst.

Achtergrond[bewerken]

Zowel de serie als het spel draaien om wezens genaamd Bakugan. Deze wezens wonen in capsules, en kunnen worden beheerst via metalen kaarten. Mensen die deze kaarten en een of meer bakugan bezitten worden Battle Brawlers genoemd. Zij gebruiken hun bakugan om onderling te vechten. In de serie komen de Bakugan oorspronkelijk uit een wereld genaamd Vestroia en zijn door toedoen van de Bakugan Naga op aarde beland.

Anime[bewerken]

Eerste reeks[bewerken]

De eerste reeks van 52 afleveringen werd geproduceerd door TMS Entertainment in samenwerking met Japan Vistec. De regie was in handen van Mitsuo Hashimoto. De serie debuteerde in Japan op TV Tokyo op 5 april 2007. De serie werd buiten Japan voor het eerst in Canada door Teletoon vertoond.[3] De intromuziek van de serie werd gecomponeerd door Psychic Lover.

In de eerste reeks worden de zeven hoofdpersonen geïntroduceerd. De kinderen:

 • Dan
 • Shun
 • Runo
 • Marucho
 • Julie
 • Alice
 • Joe (later)

Ze krijgen allemaal een of meer bakugan in handen en richten een groep op genaamd de Bakugan Battle Brawlers (de strijdige strijders). Samen bevechten ze mensen die de bakugan voor slechte doeleinden willen gebruiken.

New Vestroia[bewerken]

In maart 2009 kondigden TMS en Nelvana een tweede reeks aan, Bakugan: New Vestroia, bestaande uit 52 afleveringen. In deze serie reizen Dan, Shun, en Marucho naar Vestroia, samen met drie nieuwe brawlers uit Vestel genaamd Mira, Ace, en Baron (uitgesproken als Beh-run). Samen vechten ze tegen de kwaadaardige organisatie Vexos.[4]

Gundalian Invaders[bewerken]

In 2010 volgde de reeks Bakugan: Gundalian Invaders.[2] bestaande uit 39 episodes. In deze serie komen andere figuren dan in de voorgaande series voor. Zij komen uit een andere wereld dan de Bakugan Interspace. Dan en de anderen helpen hen om hun wereld te redden van de slechteriken. een van de personages in de serie, Ren Qwaler genaamd, doet zich voor als medestander van de Brawlers, maar blijkt uiteindelijk tot het andere kamp te behoren. Uiteindelijk biedt hij nog wel zijn excuses aan.

Mechtanium Surge[bewerken]

Dit is voorlopig de laatste serie uit de Bakuganreeks en kwam uit in 2011. Er zijn in totaal 46 afleveringen. In deze staan met name de personages Dan en Drago centraal. nieuwe teams zijn Team Anubias en Team Sellon.

Spellen[bewerken]

Kaartspel[bewerken]

Naar aanleiding van de serie ontwikkelden Sega Toys en Spin Master een strategiespel genaamd Bakugan. Dit spel maakt gebruik van miniaturen die de bakugan vertegenwoordigen, en verschillende kaarten. Doel van het spel is om drie poortkaarten van de tegenstander te bemachtigen.[5] Het spel is bedoeld voor twee of vier spelers.

Computerspellen[bewerken]

 • Op 20 oktober 2009 in Noord-Amerika en 23 oktober in Europa verscheen een computerspel genaamd Bakugan Battle Brawlers. Het werd uitgebracht voor de Wii, Nintendo DS, Xbox 360, PlayStation 2, en PlayStation 3.
 • Op 23 maart 2010 kwam Bakugan Battle Brawlers: Battle Trainer uit op de Nintendo DS.
 • Op 19 oktober 2010 verscheen het 2e computerspel genaamd Bakugan: Defenders of the Core. Het is gebaseerd op de serie Bakugan Battle Brawlers: New Vestroia. Het werd uitgebracht voor de PlayStation 3, Xbox 360, PlayStation Portable, Nintendo DS en Wii.
 • Op 8 november 2011 kwam het 2e Nintendo DS spel uit genaamd Bakugan: Rise of the Resistance.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. Nelvana Spins New Toy Deal. AWN Headline News (January 22, 2007) Geraadpleegd op June 11, 2009
 2. a b Women Are an Important Market (PDF). Corus Entertainment (2009-09-29) Geraadpleegd op 2009-10-11
 3. Bakugan Battle Brawlers. Anime News Network Geraadpleegd op 2008-11-17
 4. Production is slated to begin for the 2nd series of the worldwide smash hit animated series "BAKUGAN" (PDF). TMS Entertainment (2008-12-16) Geraadpleegd op 2009-03-25
 5. Silver, Alexandra. "Bakugan Battle Brawlers - 2008 American International Toy Fair", Time, Time Inc.. Geraadpleegd op 2008-11-17.