Balegem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Balegem
Deelgemeente in België Vlag van België
Balegem (België)
Balegem
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Oosterzele Oosterzele
Fusie 1977
Coördinaten 50° 56′ NB, 3° 47′ OL
Algemeen
Oppervlakte 12,09 km²
Inwoners
(1/1/2020)
3.675
(304 inw./km²)
Overig
Postcode 9860
NIS-code 44052(B)
Detailkaart
Kaart van Balegem
Locatie in Oosterzele
Portaal  Portaalicoon   België

Balegem is een dorpje in Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Oosterzele, het was een zelfstandige gemeente tot de gemeentelijke herindeling van 1977.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De plaatsnaam werd reeds in 1181 vermeld als Badelengien. Deze naam zou afkomstig zijn van het Germaanse "Badul-ingha-haim", wat staat voor "woonplaats (heem) van de clan van Badulo".

De plaats was al in de 12de eeuw in het bezit van de heren van Rode. Het was samen met het nabijgelegen Scheldewindeke en Moortsele een van de vier leenhoven in het het Land Van Rode, met vierschaar in Scheldewindeke. Het viel onder de kasselrij van het Land van Aalst. In 1697 werd het als afzonderlijke heerlijkheid afgescheiden en kwam in bezit van twee dochters van de markies van Rode, Lopez-Maria Rodriguez d'Evora y Vega. In 1728 kwam de heerlijkheid door huwelijk en aankoop in bezit van de familie de la Tour-Tassis. Binnen Balegem lagen ook andere heerlijkheden waarvan die van Bottele de belangrijkste was. Daar was een kasteel dat echter in de Franse tijd openbaar werd verkocht en daarna gesloopt. In de 20e eeuw werden er nog resten van aangetroffen.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1970=volkstellingen; 1976 = inwoneraantal op 31 december

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Balegem ligt op een uitloper van de Vlaamse Ardennen in Zandlemig Vlaanderen. De hoogte bedraagt ongeveer 50 meter. Balegem ligt aan de Molenbeek, die er ontspringt. Iets ten noorden van de dorpskom voegt ook de Begijnenbeek zich daarbij.

De belangrijkste natuurgebieden zijn het Ettingebos in het noorden en de Vosbroeken in het zuidoosten, in de vallei van de Molenbeek.

De Balegemse steen is een zandsteen die veel werd gebruikt, onder meer voor de talloze gebouwen aan de Graslei in Gent, waar Balegemse zandsteen is in verwerkt, zie ook: kalkzandsteen.

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het is de bakermat van Balegemse jenever en op de laatste zondag van augustus wordt er stokerijfeest gevierd. Balegemse jenever is door de Europese Unie erkend als beschermde geografische aanduiding.
  • Om de twee jaar is er ook een volksfeest: Bruisend Balegem. Dit gaat telkens door op 15 augustus in de even jaren. Het houdt in dat het centrum van Balegem voor een dag verkeersvrij is en dat voetgangers de straten innemen. Ze kunnen genieten van diverse optredens en deelnemen aan allerlei volksspelen.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Scheldewindeke, Sint-Lievens-Houtem, Velzeke

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]