Baljurk (Den Haag)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Baljurk in de Kettingstraat

De Baljurk is een goudkleurige geveldecoratie op het pleintje tussen de Kettingstraat en het Achterom in het centrum van Den Haag.

Het project[bewerken | brontekst bewerken]

De restauratie en renovatie van enkele panden in die twee straten, waaronder 'de Baljurk', heeft in 2005 de Nieuwe Stad Prijs ontvangen. De daarbij horende €10.000 werd besteed aan verlichting van het plein. De Baljurk is ontworpen door Archipelontwerpers.[1]

Oude panden[bewerken | brontekst bewerken]

Waar mogelijk werden de oude panden gerestaureerd, soms bleef alleen de gevel staan. Een van die panden was een koffiehuis uit 1906. De naam van de kastelein die het liet bouwen, staat in de gevel: N. (Nicolaas) W. van Haarelem. Een ander pand had een gevel van Berlage.

Nieuw pand[bewerken | brontekst bewerken]

Het hoekpand werd achter vervangen door een nieuw pand, dat omhuld werd door de goudkleurige Baljurk. Het ontwerp is van Eric Vreedenburgh. Op de begane grond verhult de rok van de Baljurk het achterste deel van DOK cookware, de nieuwe kookwinkel in de Passage.

Archeologische vondsten[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de aanvang van het project werd in 2002 de grond nauwkeurig onderzocht. Daarbij werden resten aangetroffen van een pand uit de 15de eeuw, dat aan de Haagse Beek stond, die vandaaruit naar de Hofsingel stroomde.